Министарство одбране Републике Србије
 
30.11.2023.

Представници Министарства одбране и Војске Србије присуствовали примопредаји Mултинационалног хеликоптерског центра у Португалији



Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић и делегација Ратног ваздухопловства и ПВО коју је предводио бригадни генерал Гордан Павловић присуствовали су церемонији примопредаје Мултинационалног хеликоптерског центра за обуку (Multinational Helicopter Training Center - MHTC) између Европске одбрамбене агенције и држава чланица Центра, у војној ваздухопловној бази „Синтра“ у Републици Португалији.

Примопредаја је извршена између министарке националне одбране Португалије Хелене Кареирас, као домаћина свечаности и извршног директора Европске одбрамбене агенције Јиржи Шедивија, а свечаности је присуствовала и амбасадорка Србије у Португалији Ана Илић.

Мултинационални хеликоптерски центар за обуку, са седиштем у војној бази „Синтра” у близини Лисабона, резултат је рада Пројектног тима под окриљем Европске одбрамбене агенције, у којем су учествовали представници Министарства одбране Републике Србије од 2018. године. Потписивањем Техничког аранжмана 2. фебруара 2022. године, Србија, равноправно са земљама чланицама Европске уније, сврстана је у осниваче Мултинационалног хеликоптерског центра, што представља најзначајнију конкретизацију сарадње између Србије и Европске одбрамбене агенције.

Осим наше земље потписнице споразума су и Аустрија, Белгија, Чешка, Кипар, Финска, Немачка, Грчка, Мађарска, Италија, Холандија, Словенија, Шведска и Португалија.

Чланством у овој организацији, припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране стичу могућност да похађају курсеве из области хеликоптерске обуке у оквиру Програма хеликоптерских вежби (Helicopter exercise program - HEP). Обука ће се изводити на најсавременијим тактичким симулаторима, што је од великог значаја за наменску употребу хеликоптерских јединица наше војске, чије опремање и обучавање кадра су у снажном успону последњих година. Први циклус обуке, у којем ће учествовати и припадници Војске Србије, планиран је већ почетком наредне године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА