Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.11.2023.

Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali primopredaji Multinacionalnog helikopterskog centra u Portugaliji



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić i delegacija Ratnog vazduhoplovstva i PVO koju je predvodio brigadni general Gordan Pavlović prisustvovali su ceremoniji primopredaje Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku (Multinational Helicopter Training Center - MHTC) između Evropske odbrambene agencije i država članica Centra, u vojnoj vazduhoplovnoj bazi „Sintra“ u Republici Portugaliji.

Primopredaja je izvršena između ministarke nacionalne odbrane Portugalije Helene Kareiras, kao domaćina svečanosti i izvršnog direktora Evropske odbrambene agencije Jirži Šedivija, a svečanosti je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Portugaliji Ana Ilić.

Multinacionalni helikopterski centar za obuku, sa sedištem u vojnoj bazi „Sintra” u blizini Lisabona, rezultat je rada Projektnog tima pod okriljem Evropske odbrambene agencije, u kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije od 2018. godine. Potpisivanjem Tehničkog aranžmana 2. februara 2022. godine, Srbija, ravnopravno sa zemljama članicama Evropske unije, svrstana je u osnivače Multinacionalnog helikopterskog centra, što predstavlja najznačajniju konkretizaciju saradnje između Srbije i Evropske odbrambene agencije.

Osim naše zemlje potpisnice sporazuma su i Austrija, Belgija, Češka, Kipar, Finska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Holandija, Slovenija, Švedska i Portugalija.

Članstvom u ovoj organizaciji, pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane stiču mogućnost da pohađaju kurseve iz oblasti helikopterske obuke u okviru Programa helikopterskih vežbi (Helicopter exercise program - HEP). Obuka će se izvoditi na najsavremenijim taktičkim simulatorima, što je od velikog značaja za namensku upotrebu helikopterskih jedinica naše vojske, čije opremanje i obučavanje kadra su u snažnom usponu poslednjih godina. Prvi ciklus obuke, u kojem će učestvovati i pripadnici Vojske Srbije, planiran je već početkom naredne godine.
photoFOTOGALERIJA