Министарство одбране Републике Србије
 
28.10.2023.

Фабрика "Застава оружје" обележила јубилеј 170 година рада



Државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић присуствовали су Свечаној седници којом је у Музеју „Стара ливница“ у Крагујевцу, фабрика „Застава оружје“ обележила 170 година рада и постојања.

Обраћајући се присутнима, помоћник министра Милорадовић рекао је да фабрика „Застава оружје“ представља колевку Одбрамбене индустрије Србије што говори у прилог њеном значају за нашу земљу и најавио додатна улагања у наменску индустрију и фабрику „Застава оружје“. Том приликом, он је уручио плакету Министарства одбране предузећу „Застава оружје“, коју је у име запослених примио генерални директор Саша Милошевић.  

Поводом обележавања јубилеја додељена су признања за изванредну пословну сарадњу, неговање узајамних односа и пун допринос развоју друштва. Макета топа из друге половине 19 века додељена је председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу, Министарству одбране, Управи за развој и опремање (Ј-5) Генералштаба Војске Србије, као и Војној контроли квалитета.

Војна фабрика у Крагујевцу основана је 27. октобра 1853. године, за потребе одбране земље и била је центар индустријског и културно – историјског развоја државе. Данас, 170 година касније фабрика „Застава оружје“, представља модерну фабрику са широким асортиманом производа, који извози у преко четрдесет земаља света.
photoФОТОГАЛЕРИЈА