Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2023.

Fabrika "Zastava oružje" obeležila jubilej 170 godina rada



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović prisustvovali su Svečanoj sednici kojom je u Muzeju „Stara livnica“ u Kragujevcu, fabrika „Zastava oružje“ obeležila 170 godina rada i postojanja.

Obraćajući se prisutnima, pomoćnik ministra Miloradović rekao je da fabrika „Zastava oružje“ predstavlja kolevku Odbrambene industrije Srbije što govori u prilog njenom značaju za našu zemlju i najavio dodatna ulaganja u namensku industriju i fabriku „Zastava oružje“. Tom prilikom, on je uručio plaketu Ministarstva odbrane preduzeću „Zastava oružje“, koju je u ime zaposlenih primio generalni direktor Saša Milošević.  

Povodom obeležavanja jubileja dodeljena su priznanja za izvanrednu poslovnu saradnju, negovanje uzajamnih odnosa i pun doprinos razvoju društva. Maketa topa iz druge polovine 19 veka dodeljena je predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću, Ministarstvu odbrane, Upravi za razvoj i opremanje (J-5) Generalštaba Vojske Srbije, kao i Vojnoj kontroli kvaliteta.

Vojna fabrika u Kragujevcu osnovana je 27. oktobra 1853. godine, za potrebe odbrane zemlje i bila je centar industrijskog i kulturno – istorijskog razvoja države. Danas, 170 godina kasnije fabrika „Zastava oružje“, predstavlja modernu fabriku sa širokim asortimanom proizvoda, koji izvozi u preko četrdeset zemalja sveta.
photoFOTOGALERIJA