Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2023.

Одржан регионални састанак механизама за родну равноправност



Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на 16. Регионалном састанку механизама за родну равноправност у министарствима одбране и оружаним снагама земаља Западног Балкана. Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводила је начелник Центра за мировне операције Оперативне управе Генералштаба пуковник др Мирјана Миленковић.

На састанку, који је у организацији Канцеларије UNDP SEESAC, одржан у Сарајеву, у Босни и Херцеговини, учествовали су и припадници министарстава одбране и оружаних снага Републике Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе - земаља учесница регионалног пројекта "Јачање регионалне сарадње о укључивању родне перспективе у реформу сектора безбедности на Западном Балкану".  

Делегације су размениле искуства о напретку у овој области у периоду од последњег састанка који је у децембру прошле године одржан у Београду. Презентован је онлајн курс о родној равноправности, у чијем развијању су учествовали родни инструктори министарстава одбране и оружаних снага земаља Западног Балкана, као и закључци евалуације поменутог пројекта.

На састанку је било речи и о модалитетима одрживости постигнутих резултата и стратегијама подстицања напретка у области родне равноправности.
photoФОТОГАЛЕРИЈА