Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2023.

Održan regionalni sastanak mehanizama za rodnu ravnopravnost



Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su na 16. Regionalnom sastanku mehanizama za rodnu ravnopravnost u ministarstvima odbrane i oružanim snagama zemalja Zapadnog Balkana. Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodila je načelnik Centra za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba pukovnik dr Mirjana Milenković.

Na sastanku, koji je u organizaciji Kancelarije UNDP SEESAC, održan u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, učestvovali su i pripadnici ministarstava odbrane i oružanih snaga Republike Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore - zemalja učesnica regionalnog projekta "Jačanje regionalne saradnje o uključivanju rodne perspektive u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu".  

Delegacije su razmenile iskustva o napretku u ovoj oblasti u periodu od poslednjeg sastanka koji je u decembru prošle godine održan u Beogradu. Prezentovan je onlajn kurs o rodnoj ravnopravnosti, u čijem razvijanju su učestvovali rodni instruktori ministarstava odbrane i oružanih snaga zemalja Zapadnog Balkana, kao i zaključci evaluacije pomenutog projekta.

Na sastanku je bilo reči i o modalitetima održivosti postignutih rezultata i strategijama podsticanja napretka u oblasti rodne ravnopravnosti.
photoFOTOGALERIJA