Министарство одбране Републике Србије
 
02.10.2023.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић разобличили лажи привремених приштинских институција



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић одржали су данас конференцију за медије у Дому Војске Србије поводом лажи које су у претходном периоду у јавност износили представници привремених институција самоуправе у Приштини, а у вези са догађајима у месту Бањска 24. септембра.

Министар Вучевић и генерал Мојсиловић том приликом изнели су низ доказа и чињеница које у потпуности демантују оптужбе представника Приштине о умешаности Војске Србије у догађаје у Бањској и разобличили позадину медијске кампање која се данима интензивно води на штету наше земље.

– Желео бих да подсетим и српску и међународну јавност да је Република Србија, односно наше државно руководство, не само претходних недеља и месеци, него годинама уназад, а нарочито од доласка Аљбина Куртија на чело администрације у Приштини упозоравала пре свега међународну јавност, али и нашу домаћу на континуирани притисак, на шиканирање и на физички прогон српског народа на Косову и Метохији – рекао је министар Вучевић.

Он је истакао да je сарадња Министарства одбране и Војске Србије са КФОР-ом добра и континуирана.

– Она тече, она функционише у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и у складу са Војнотехничким споразумом из Куманова. Она постоји годинама. Готово је свакодневна, од нивоа начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР-а до нивоа комисије за имплементацију Војнотехничког споразума из Куманова. Та сарадња између Војске Србије и КФОР-а је заснована на узајамном поштовању и коректно се одвијала. И то су непобитне чињенице – истакао је министар одбране.

Према његовим речима, Република Србија сматра да је важно да КФОР има што значајнију улогу на Косову и Метохији посебно у срединама где живи српски живаљ и томе се никада нисмо противили.

– Против присуства КФОР-а, односно јединица КФОР-а у својим срединама апсолутно немају ништа против ни Срби који живе у јужној покрајини. Врло је важно напоменути да су једно значајне политичке разлике између наше државе и земаља чланица Квинте, а друго сарадња на терену између Војске Србије и КФОР-а. У складу са тим Војска Србије сматра да је корисно обезбедити веће присуство јединица КФОР-а на Косову и Метохији и да би то, пре свега у срединама где Срби живе, бар у једној мери поправило позицију, безбедност, односно сигурност нашег народа на Косову и Метохији – нагласио је Вучевић.

Министар одбране је истакао да свих ових година снаге КФОР-а  нису прешле на територију централне Србије, нити је то без дозволе КФОР-а, односно у договору са КФОР-ом учинила Војска Србије, апсолутно имплементирајући и Војно-технички споразум из Куманова и поштујући и примењујући резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

– Никада се до сада није десило да Војска Србије на било који начин погази ове документе, акте и наруши комуникацију са припадницима КФОР-а. Ово нису техничке информације, ово су суштинске информације од значаја, пре свега за безбедност наших грађана на Косову и Метохији, али и за безбедност целокупне Републике Србије – указао је министар.

Он је констатовао да се из Приштине, али и из појединих светских медија, претходних дана води континуирана кампања против Војске Србије, њене бројности и активности, односно покрета и размештаја њених јединица на територији наше државе. Министар одбране је те наводе категорички одбацио уз констатацију да су потпуно непримерене, неодговорне и нетачне.
 
– Уколико Војска Србије добије такву наредбу од председника Републике Србије као врховног команданта, да њене јединице уђу на територију Косова и Метохије, као део Републике Србије, Војска Србије ће такав задатак извршити ефикасно, професионално и успешно. А и тада би то претходно најавили јединицама КФОР-а, односно Команди КФОР-а. Не би радили никоме ништа иза леђа, апсолутно поштујући норме међународног јавног права, односно норме ратног права. До данас, Богу хвала, нисмо морали да доносимо такву одлуку, а Република Србија ће учинити све што је у њеној моћи да се ни у будућности не деси такав сценарио, односно развој догађаја – поручио је министар Вучевић.

Он је указао на важност очувања мира и изналажења политичког решења.

– Зато је битно, драги грађани Републике Србије, да наставимо политички дијалог. Зато је битно да се поштује и Резолуција Савета безбедности УН 1244. Зато је битно да се примењује Војно-технички споразум из Куманова. Зато је битно да се имплементира оно што је постигнуто кроз претходне споразуме у дијалогу Београда и Приштине како би избегли сваку могућу ескалацију, односно сваки могући сукоб који није у нашем националном интересу – закључио је министар Вучевић.

Министар се затим осврнуо на чињеницу да делу међународне заједнице смета присуство Војске Србије на позицијама близу административне линије према покрајини Косово и Метохија иако је тај број на данашњи дан за 8.000 мањи од броја припадника наше војске који су на том подручју били ангажовани и децембру 2022. године, односно у јануару 2023. године.
 
– Како тада није било реакција? Како тада није било напада на државу Србију и на нашу војску по истом принципу или питању? Шта се то десило и шта је то уплашило некога у такозваној међународној заједници? Понављам, ниједан поступак Војске Србије од 1999. године, говорим о периоду Војске Савезне Републике Југославије, после Војске Србије, није водио и није довео до кршења ни Војнотехничког споразума из Куманова ни Резолуције 1244 – рекао је министар одбране.

Он је подвукао да Милан Радоичић није учествовао на војним вежбама на Пасуљанским ливадама.

- То што неко пушта термовизијске снимке с нејасне локације, с потпуно неидентификованим људима и лицима, апсолутно ништа не може да значи. Јутрос сам видео да су објавили снимак неке наводне вежбе са хамерима где тврде да је опет, ако сам добро разумео, с Пасуљанских ливада. Војска Србије, као и ове њихове паратрупе на тзв. „Косову“ имају хамере. И ми и они. И наши хамери су наоружани, говорим о возилу, наши хамери су наоружани митраљезом 12,7 мм за који не постоји маневарска муниција. И није могуће вршити такве маневре, односно такве вежбе, које су приказане на том снимку, а као што можете да видите на том снимку, којим албанска страна маше, односно пушта у етар у медије, видите пешадију око тог возила које дејствује. У таквим околностима се користи маневарска муниција, док албанска страна на истим хамерима има митраљез 7,62 мм за који постоји маневарска муниција. Поставља се питање чије је то возило и ко то дејствује – нагласио је министар одбране.

Министар Вучевић показао је фотографије хамера о којима је говорио. На фотографијама су приказани хамер Војске Србије с митраљезом 12,7 мм за који не постоји маневарска муниција и хамер којим располаже Приштина с митраљезом 7,62 мм за који постоји маневарска муниција.

- За мене је веома важно да поделим са вама, са грађанима Србије и са јавношћу, оно што се односи на канонаду оптужби претходне недеље, претходних дана на рачун наше државе, међународно признате државе, чланице Уједињених нација, нашег Министарства одбране и наше часне Војске Србије, а то је да смо ми обучавали и наоружавали Србе на Косову и Метохији. А као доказ Куртију и његовим саизвршиоцима служи, наводно заплењено оружје, односно наоружање и војна опрема које су они приказали претходних дана указујући да је то наоружање и војна опрема произведена у Србији, односно у нашој наменској или одбрамбеној индустрији – рекао је министар Вучевић.

Он је, затим, поставио питање пре свега Куртију и његовим саизвршиоцима у вези са чињеницом да тзв. “косовска полиција” такође користи наоружање произведено у Србији.

– Колико хоћете фотографија наших аутоматских пушака М70, њихове специјалне полицијске јединице користе. Да ли по тој аналогији произилази да је Србија наоружавала и обучавала и албанску “косовску полицију” да пуца по Србима? Ми им сигурно нисмо продавали. А да ли из тога произилази да смо и њих обучавали и наоружавали? – упитао је министар Вучевић.

Он је указао да је логично да Срби имају српско наоружање, и упитао откуд Албанцима српско оружје?
 
- Ево и пушкомитраљез М72 од неких ранијих њихових догађаја, ево и ове њихове “нинџе” са нашим пушкама. Кад кажем нашим, понављам, оним пушкама произведеним у Републици Србији. И ево ове посебне фотографије које су упечатљиве, све са знаком добродошлице у манастир Бањска. Откуд албанском полицајцу наше оружје? – упитао је министар Вучевић истичући да фотографије које је том приликом показао сведоче о правој истини.

Министар Вучевић је, такође, указао да, не улазећи у то чије је наоружање и војна опрема приказана од стране косовске албанске полиције, да исто наоружање и војна опрема може да се нађе на просторима бивше Југославије – свуда и код свих.

- Потпуна је глупост тврдити да је то доказ да држава Србија, Министарство одбране, Војска Србије као озбиљна институција, гарант суверенитета наше државе, учествује у нечему што неко назива терористичким радњама или актима. Тероризам је етничко чишћење Косова од Срба. То је тероризам. Свакодневно хапшење, упуцавање, привођење, малтретирање, претреси болница, обданишта, школа, недозвољавање EULEX-у да учествује у радњама за које су овлашћени да учествују – нагласио је министар Вучевић.

Према његовим речима, Србија нема никакав проблем са размештањем већег броја снага КФОР.

– Република Србија апсолутно нема никакав проблем у сарадњи са КФОР-ом и EULEX-ом, немамо никакав проблем да имају више припадника и буду размештене додатне снаге КФОР-а на простору где живе Срби на Косову и Метохији, као и на целом Косову и Метохији. А све активности Војске Србије су дефинисане кроз важећа акта наше државе. Ми не радимо ништа тајно и скривено. Имамо свакодневну комуникацију са КФОР-ом. Поштујемо међународно јавно право и потписане споразуме. И свака наша евентуална активност би била унапред најављена и врло јасна, врло видљива и уочљива. А очекујемо одговор на питање шта се то десило све 24. септембра на северу Косова и Метохије, да наши органи могу исто да учествују у утврђивању чињеница како би истина угледала светлост дана – поручио је министар Вучевић.

Он је на крају обраћања истакао да ће наредних дана одговарати на питања, пратити ситуацију и бранити пре свега интересе Републике Србије и свих наших грађана, водећи рачуна о безбедности Срба на Косову и Метохији.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Мојсиловић у свом обраћању осврнуо се на саопштење које је дато у Вашингтону и Бриселу, а односи се на прекомерно ангажовање Војске Србије у захвату административне линије. Како је истакао, у наведеном саопштењу изражен је висок ниво забринутости бројним стањем технике и људства Војске Србије које је ангажовано у захвату административне линије и на правцима који изводе са територије Косова и Метохије у централни део Републике Србије.

- Желим да вас обавестим да, у складу са наређењима врховног команданта, није било подизања пуне борбене готовости Војске Србије, већ искључиво појачано присуство и ангажовање јединица у Копненој зони безбедности и у захвату административне линије. Након избијања безбедносне кризе, Војска Србије поштујући и спроводећи наређења, подигла је присуство у захвату Копнене зоне безбедности. Већ 25. септембра бројна величина ангажованих наших припадника била је 8.350, не само за обезбеђење административне линије у Копненој зони безбедности, већ и у саставима јединица које лоцирају и размештене су близу административне линије – рекао је генерал Мојсиловић.

Он је из војничког угла оценио да су сви коментари на бројну величину ангажованих снага Војске Србије у последњих 10 дана потпуно непотребни.

 – Желим да вас подсетим да смо не тако давно, у децембру 2022. године, имали сличну безбедносну кризу. У мају 2023. године такође. На основу наређења врховног команданта и председника Србије, поштујући сва она наређења која смо добили, Војска Србије је у наведена два догађаја подигла борбену готовост на највиши ниво и у оба догађаја имала ангажовано 14.000 припадника Војске Србије – рекао је начелник Генералштаба.

Он је додао да „у та два догађаја, не тако давно, ником нисмо парали очи, ником нисмо засметали, нико нам није изразио бригу за бројну величину ангажованих снага у Копненој зони безбедности, дуж административне линије и на правцима који изводе са територије Косова и Метохије“.

– Зато данас чуди када неко исказује дубоку забринутост за 8.350 припадника. Не видимо разлога за тим ни данас, кад није било формалног повећања борбене готовости и, напротив, бројно стање је дупло мање. Желим да вас упознам и са тим да закључно с данашњим даном и у овом моменту Војска Србије има 4.500 ангажованих припадника у Копненој зони, који имају способност да прате, обезбеде и утичу на стање безбедности у Србији. Сматрам да је веома битно да се зна да је режим рада јединица у петокилометарском појасу у Копненој зони безбедности на задацима обезбеђења административне линије са Косовом и Метохијом враћен у нормалу. То подразумева  и значи редовно бројно стање ангажованих јединица у Копненој зони безбедности – рекао је генерал Мојсиловић.

Говорећи о оптужбама о обучавању терориста, генерал Мојсиловић нагласио је да је Војска Србије озбиљна, снажна организација која не трпи никакве импровизације, нити лажи и да „вређа интелект“ оптужба да је Војска Србије планирала упад на Косово и Метохију.

– Са војничке тачке гледишта делује тотално ван оперативне логике да неких 30 људи и ангажованих 4.500 припадника има ту снагу. Ја 37 година носим униформу, сматрам себе за човека који има одређено војничко искуство. Ако мене питате и 14.000 припадника је мало за тако сложен задатак – рекао је начелник Генералштаба и додао да је данас спреман да веома транспарентно подели информације које се односе на обуку резервног састава.

- Планска и организована обука резервног састава Војске Србије којој подлежу сви грађани Републике Србије од 18 до 60 година спроводи се плански и организовано и у складу је са законима о одбрани, Законом о војсци, Законом о војној, материјалној и радној обавези, наравно у вези је са свим прописима који дефинишу наведену материју. Као посебан облик оспособљавања становништва од 2019. године, ми смо увели и обуку резервног састава за лица старија од 30 година која нису служила војни рок. Сматрали смо да има оперативних захтева ка Министарству одбране да се овакав начин обуке имплементира с обзиром на то да је он резултат или последица, боље рећи, одлуке Народне скупштине којом се замрзава обавезно служење војног рока 2011. године – нагласио је начелник Генералштаба.

Генерал Мојсиловић је истакао да је право и обавеза свих грађана Републике Србије, укључујући лица са Косова и Метохије, који су грађани држављани Републике Србије, да се одазову позиву на једнодневне и вишедневне војне вежбе и на остале војне активности.

– Желим да истакнем да је укупни број вежбовних активности на полигонима и вежбалиштима Војске Србије износио у претходном периоду по следећем - 2021. године укупно 127, 2022. године укупно 147 и 2023. године 131, а ова година је још у току. Што се тиче резервног састава, у последње три године Војска Србије реализовала је обуку са резервним саставом у скоро свим јединицама Војске Србије и у свим периодима ове године. То се реализовало и одвијало по следећем - 2021. године изведена је обука са 896 припадника резервног састава, на ову годину и на наше активности утицала је и година у којој је пандемија ковид још увек била активна, 2022. године изведена је обука за 1.052 припадника, а 2023. изведена је обука са 2.400 припадника резервног састава. За наведену обуку користили смо и користимо сва вежбалишта и полигоне са којима располаже Војска Србије – нагласио је генерал Мојсиловић.

Према његовим речима и данас се у јединицама Војске Србије спроводи обука са резервним саставом и тренутно се на обуци налази 39 лица.

- Кад говоримо о лицима из резервног састава са територије Косова и Метохије, из општина Зубин Поток, Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица, из општина Косовског Поморавља желим да вас упознам да смо ми од 2021. године укључили та лица у обуку, редовну обуку резервног састава Војске Србије. Скоро већ, ево четврту годину, позивамо лица из резервног састава са територије Косова и Метохије на обуку. Морам овде да подвучем да ти људи живе у доста сложеним условима, не само да живе него и раде и ценимо да су то разлози због чега у досадашњој пракси имамо веома мали проценат одзива на војне вежбе. Тај одзив не прелази 19 посто и једнак је, отприлике, одзивима резервних лица у неким општинама на северу Републике – истакао је генерал Мојсиловић.

Начелник Генералштаба Војске Србије истакао је да навођењем ових података жели да покаже да се ништа не крије, да ништа није тајно и да ништа није мистично.

– Како је то изгледало по годинама - 2021. године одазвало се 10 лица, у 2022. години у марту и мају 30 лица, у августу и септембру 80 лица. Обука са овим лицима реализована је на полигонима у гарнизону Вршац и Пасуљанске ливаде. У 2023. години у фебруару и марту једнодневна вежба у гарнизону Рашка са по 15 лица. У овој другој тури или у марту месецу било је и одређених проблема, где је један мањи број удаљен са обуке због недисциплине. У септембру 2023. године укупно 138 лица резервног састава узело је учешће на напред наведеним активностима и од тог броја свега 10 лица је било на две или три вежбе – истакао је генерал Мојсиловић.

На „Пасуљанским ливадама“, према његовим речима, у задње три недеље септембра реализоване су вежбе са различитим јединицама чији су састав чинили резервисти из различитих делова Републике Србије, а било је и лица са Косова и Метохије.

- У складу са нашом евиденцијом обавештавам вас да Милан Радоичић није учествовао на обуци на „Пасуљаснким ливадама“. Није испалио ниједан метак, није испалио ниједну гранату нити присуствовао наведеним активностима. Понављам, није учествовао нити присуствовао на обуци. У пар наврата претходних година је позиван на вежбе, али се на исте није одазивао. А шта Радоичић ради на приватном имању, сложићете се са мном, није ствар Војске Србије – указао је генерал Мојсиловић.

Он је, такође, подсетио на чињеницу да су лица из резервног састава са територије Косова и Метохије део интегралног система попуне резервним саставом Војске Србије, и што је кључна ствар, део интегралног система попуне резервног састава Војске Србије.

- Користим прилику да у име Војске Србије најозбиљније и најодговорније демантујем све наводе који су изречене од стране Приштине – поручио је генерал Мојсиловић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.10.2023
Обраћање министра Вучевића
02.10.2023
Обраћање генерала Мојсиловића