Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.10.2023.

Ministar Vučević i general Mojsilović razobličili laži privremenih prištinskih institucija



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održali su danas konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije povodom laži koje su u prethodnom periodu u javnost iznosili predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini, a u vezi sa događajima u mestu Banjska 24. septembra.

Ministar Vučević i general Mojsilović tom prilikom izneli su niz dokaza i činjenica koje u potpunosti demantuju optužbe predstavnika Prištine o umešanosti Vojske Srbije u događaje u Banjskoj i razobličili pozadinu medijske kampanje koja se danima intenzivno vodi na štetu naše zemlje.

– Želeo bih da podsetim i srpsku i međunarodnu javnost da je Republika Srbija, odnosno naše državno rukovodstvo, ne samo prethodnih nedelja i meseci, nego godinama unazad, a naročito od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini upozoravala pre svega međunarodnu javnost, ali i našu domaću na kontinuirani pritisak, na šikaniranje i na fizički progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – rekao je ministar Vučević.

On je istakao da je saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa KFOR-om dobra i kontinuirana.

– Ona teče, ona funkcioniše u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i u skladu sa Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova. Ona postoji godinama. Gotovo je svakodnevna, od nivoa načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a do nivoa komisije za implementaciju Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova. Ta saradnja između Vojske Srbije i KFOR-a je zasnovana na uzajamnom poštovanju i korektno se odvijala. I to su nepobitne činjenice – istakao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija smatra da je važno da KFOR ima što značajniju ulogu na Kosovu i Metohiji posebno u sredinama gde živi srpski živalj i tome se nikada nismo protivili.

– Protiv prisustva KFOR-a, odnosno jedinica KFOR-a u svojim sredinama apsolutno nemaju ništa protiv ni Srbi koji žive u južnoj pokrajini. Vrlo je važno napomenuti da su jedno značajne političke razlike između naše države i zemalja članica Kvinte, a drugo saradnja na terenu između Vojske Srbije i KFOR-a. U skladu sa tim Vojska Srbije smatra da je korisno obezbediti veće prisustvo jedinica KFOR-a na Kosovu i Metohiji i da bi to, pre svega u sredinama gde Srbi žive, bar u jednoj meri popravilo poziciju, bezbednost, odnosno sigurnost našeg naroda na Kosovu i Metohiji – naglasio je Vučević.

Ministar odbrane je istakao da svih ovih godina snage KFOR-a  nisu prešle na teritoriju centralne Srbije, niti je to bez dozvole KFOR-a, odnosno u dogovoru sa KFOR-om učinila Vojska Srbije, apsolutno implementirajući i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova i poštujući i primenjujući rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

– Nikada se do sada nije desilo da Vojska Srbije na bilo koji način pogazi ove dokumente, akte i naruši komunikaciju sa pripadnicima KFOR-a. Ovo nisu tehničke informacije, ovo su suštinske informacije od značaja, pre svega za bezbednost naših građana na Kosovu i Metohiji, ali i za bezbednost celokupne Republike Srbije – ukazao je ministar.

On je konstatovao da se iz Prištine, ali i iz pojedinih svetskih medija, prethodnih dana vodi kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmeštaja njenih jedinica na teritoriji naše države. Ministar odbrane je te navode kategorički odbacio uz konstataciju da su potpuno neprimerene, neodgovorne i netačne.
 
– Ukoliko Vojska Srbije dobije takvu naredbu od predsednika Republike Srbije kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kao deo Republike Srbije, Vojska Srbije će takav zadatak izvršiti efikasno, profesionalno i uspešno. A i tada bi to prethodno najavili jedinicama KFOR-a, odnosno Komandi KFOR-a. Ne bi radili nikome ništa iza leđa, apsolutno poštujući norme međunarodnog javnog prava, odnosno norme ratnog prava. Do danas, Bogu hvala, nismo morali da donosimo takvu odluku, a Republika Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da se ni u budućnosti ne desi takav scenario, odnosno razvoj događaja – poručio je ministar Vučević.

On je ukazao na važnost očuvanja mira i iznalaženja političkog rešenja.

– Zato je bitno, dragi građani Republike Srbije, da nastavimo politički dijalog. Zato je bitno da se poštuje i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244. Zato je bitno da se primenjuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova. Zato je bitno da se implementira ono što je postignuto kroz prethodne sporazume u dijalogu Beograda i Prištine kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju, odnosno svaki mogući sukob koji nije u našem nacionalnom interesu – zaključio je ministar Vučević.

Ministar se zatim osvrnuo na činjenicu da delu međunarodne zajednice smeta prisustvo Vojske Srbije na pozicijama blizu administrativne linije prema pokrajini Kosovo i Metohija iako je taj broj na današnji dan za 8.000 manji od broja pripadnika naše vojske koji su na tom području bili angažovani i decembru 2022. godine, odnosno u januaru 2023. godine.
 
– Kako tada nije bilo reakcija? Kako tada nije bilo napada na državu Srbiju i na našu vojsku po istom principu ili pitanju? Šta se to desilo i šta je to uplašilo nekoga u takozvanoj međunarodnoj zajednici? Ponavljam, nijedan postupak Vojske Srbije od 1999. godine, govorim o periodu Vojske Savezne Republike Jugoslavije, posle Vojske Srbije, nije vodio i nije doveo do kršenja ni Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova ni Rezolucije 1244 – rekao je ministar odbrane.

On je podvukao da Milan Radoičić nije učestvovao na vojnim vežbama na Pasuljanskim livadama.

- To što neko pušta termovizijske snimke s nejasne lokacije, s potpuno neidentifikovanim ljudima i licima, apsolutno ništa ne može da znači. Jutros sam video da su objavili snimak neke navodne vežbe sa hamerima gde tvrde da je opet, ako sam dobro razumeo, s Pasuljanskih livada. Vojska Srbije, kao i ove njihove paratrupe na tzv. „Kosovu“ imaju hamere. I mi i oni. I naši hameri su naoružani, govorim o vozilu, naši hameri su naoružani mitraljezom 12,7 mm za koji ne postoji manevarska municija. I nije moguće vršiti takve manevre, odnosno takve vežbe, koje su prikazane na tom snimku, a kao što možete da vidite na tom snimku, kojim albanska strana maše, odnosno pušta u etar u medije, vidite pešadiju oko tog vozila koje dejstvuje. U takvim okolnostima se koristi manevarska municija, dok albanska strana na istim hamerima ima mitraljez 7,62 mm za koji postoji manevarska municija. Postavlja se pitanje čije je to vozilo i ko to dejstvuje – naglasio je ministar odbrane.

Ministar Vučević pokazao je fotografije hamera o kojima je govorio. Na fotografijama su prikazani hamer Vojske Srbije s mitraljezom 12,7 mm za koji ne postoji manevarska municija i hamer kojim raspolaže Priština s mitraljezom 7,62 mm za koji postoji manevarska municija.

- Za mene je veoma važno da podelim sa vama, sa građanima Srbije i sa javnošću, ono što se odnosi na kanonadu optužbi prethodne nedelje, prethodnih dana na račun naše države, međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija, našeg Ministarstva odbrane i naše časne Vojske Srbije, a to je da smo mi obučavali i naoružavali Srbe na Kosovu i Metohiji. A kao dokaz Kurtiju i njegovim saizvršiocima služi, navodno zaplenjeno oružje, odnosno naoružanje i vojna oprema koje su oni prikazali prethodnih dana ukazujući da je to naoružanje i vojna oprema proizvedena u Srbiji, odnosno u našoj namenskoj ili odbrambenoj industriji – rekao je ministar Vučević.

On je, zatim, postavio pitanje pre svega Kurtiju i njegovim saizvršiocima u vezi sa činjenicom da tzv. “kosovska policija” takođe koristi naoružanje proizvedeno u Srbiji.

– Koliko hoćete fotografija naših automatskih pušaka M70, njihove specijalne policijske jedinice koriste. Da li po toj analogiji proizilazi da je Srbija naoružavala i obučavala i albansku “kosovsku policiju” da puca po Srbima? Mi im sigurno nismo prodavali. A da li iz toga proizilazi da smo i njih obučavali i naoružavali? – upitao je ministar Vučević.

On je ukazao da je logično da Srbi imaju srpsko naoružanje, i upitao otkud Albancima srpsko oružje?
 
- Evo i puškomitraljez M72 od nekih ranijih njihovih događaja, evo i ove njihove “nindže” sa našim puškama. Kad kažem našim, ponavljam, onim puškama proizvedenim u Republici Srbiji. I evo ove posebne fotografije koje su upečatljive, sve sa znakom dobrodošlice u manastir Banjska. Otkud albanskom policajcu naše oružje? – upitao je ministar Vučević ističući da fotografije koje je tom prilikom pokazao svedoče o pravoj istini.

Ministar Vučević je, takođe, ukazao da, ne ulazeći u to čije je naoružanje i vojna oprema prikazana od strane kosovske albanske policije, da isto naoružanje i vojna oprema može da se nađe na prostorima bivše Jugoslavije – svuda i kod svih.

- Potpuna je glupost tvrditi da je to dokaz da država Srbija, Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije kao ozbiljna institucija, garant suvereniteta naše države, učestvuje u nečemu što neko naziva terorističkim radnjama ili aktima. Terorizam je etničko čišćenje Kosova od Srba. To je terorizam. Svakodnevno hapšenje, upucavanje, privođenje, maltretiranje, pretresi bolnica, obdaništa, škola, nedozvoljavanje EULEX-u da učestvuje u radnjama za koje su ovlašćeni da učestvuju – naglasio je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija nema nikakav problem sa razmeštanjem većeg broja snaga KFOR.

– Republika Srbija apsolutno nema nikakav problem u saradnji sa KFOR-om i EULEX-om, nemamo nikakav problem da imaju više pripadnika i budu razmeštene dodatne snage KFOR-a na prostoru gde žive Srbi na Kosovu i Metohiji, kao i na celom Kosovu i Metohiji. A sve aktivnosti Vojske Srbije su definisane kroz važeća akta naše države. Mi ne radimo ništa tajno i skriveno. Imamo svakodnevnu komunikaciju sa KFOR-om. Poštujemo međunarodno javno pravo i potpisane sporazume. I svaka naša eventualna aktivnost bi bila unapred najavljena i vrlo jasna, vrlo vidljiva i uočljiva. A očekujemo odgovor na pitanje šta se to desilo sve 24. septembra na severu Kosova i Metohije, da naši organi mogu isto da učestvuju u utvrđivanju činjenica kako bi istina ugledala svetlost dana – poručio je ministar Vučević.

On je na kraju obraćanja istakao da će narednih dana odgovarati na pitanja, pratiti situaciju i braniti pre svega interese Republike Srbije i svih naših građana, vodeći računa o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Mojsilović u svom obraćanju osvrnuo se na saopštenje koje je dato u Vašingtonu i Briselu, a odnosi se na prekomerno angažovanje Vojske Srbije u zahvatu administrativne linije. Kako je istakao, u navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije koje je angažovano u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije Kosova i Metohije u centralni deo Republike Srbije.

- Želim da vas obavestim da, u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta, nije bilo podizanja pune borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanje jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije. Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije poštujući i sprovodeći naređenja, podigla je prisustvo u zahvatu Kopnene zone bezbednosti. Već 25. septembra brojna veličina angažovanih naših pripadnika bila je 8.350, ne samo za obezbeđenje administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti, već i u sastavima jedinica koje lociraju i razmeštene su blizu administrativne linije – rekao je general Mojsilović.

On je iz vojničkog ugla ocenio da su svi komentari na brojnu veličinu angažovanih snaga Vojske Srbije u poslednjih 10 dana potpuno nepotrebni.

 – Želim da vas podsetim da smo ne tako davno, u decembru 2022. godine, imali sličnu bezbednosnu krizu. U maju 2023. godine takođe. Na osnovu naređenja vrhovnog komandanta i predsednika Srbije, poštujući sva ona naređenja koja smo dobili, Vojska Srbije je u navedena dva događaja podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba događaja imala angažovano 14.000 pripadnika Vojske Srbije – rekao je načelnik Generalštaba.

On je dodao da „u ta dva događaja, ne tako davno, nikom nismo parali oči, nikom nismo zasmetali, niko nam nije izrazio brigu za brojnu veličinu angažovanih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti, duž administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije Kosova i Metohije“.

– Zato danas čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutost za 8.350 pripadnika. Ne vidimo razloga za tim ni danas, kad nije bilo formalnog povećanja borbene gotovosti i, naprotiv, brojno stanje je duplo manje. Želim da vas upoznam i sa tim da zaključno s današnjim danom i u ovom momentu Vojska Srbije ima 4.500 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni, koji imaju sposobnost da prate, obezbede i utiču na stanje bezbednosti u Srbiji. Smatram da je veoma bitno da se zna da je režim rada jedinica u petokilometarskom pojasu u Kopnenoj zoni bezbednosti na zadacima obezbeđenja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom vraćen u normalu. To podrazumeva  i znači redovno brojno stanje angažovanih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti – rekao je general Mojsilović.

Govoreći o optužbama o obučavanju terorista, general Mojsilović naglasio je da je Vojska Srbije ozbiljna, snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije, niti laži i da „vređa intelekt“ optužba da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo i Metohiju.

– Sa vojničke tačke gledišta deluje totalno van operativne logike da nekih 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu. Ja 37 godina nosim uniformu, smatram sebe za čoveka koji ima određeno vojničko iskustvo. Ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak – rekao je načelnik Generalštaba i dodao da je danas spreman da veoma transparentno podeli informacije koje se odnose na obuku rezervnog sastava.

- Planska i organizovana obuka rezervnog sastava Vojske Srbije kojoj podležu svi građani Republike Srbije od 18 do 60 godina sprovodi se planski i organizovano i u skladu je sa zakonima o odbrani, Zakonom o vojsci, Zakonom o vojnoj, materijalnoj i radnoj obavezi, naravno u vezi je sa svim propisima koji definišu navedenu materiju. Kao poseban oblik osposobljavanja stanovništva od 2019. godine, mi smo uveli i obuku rezervnog sastava za lica starija od 30 godina koja nisu služila vojni rok. Smatrali smo da ima operativnih zahteva ka Ministarstvu odbrane da se ovakav način obuke implementira s obzirom na to da je on rezultat ili posledica, bolje reći, odluke Narodne skupštine kojom se zamrzava obavezno služenje vojnog roka 2011. godine – naglasio je načelnik Generalštaba.

General Mojsilović je istakao da je pravo i obaveza svih građana Republike Srbije, uključujući lica sa Kosova i Metohije, koji su građani državljani Republike Srbije, da se odazovu pozivu na jednodnevne i višednevne vojne vežbe i na ostale vojne aktivnosti.

– Želim da istaknem da je ukupni broj vežbovnih aktivnosti na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije iznosio u prethodnom periodu po sledećem - 2021. godine ukupno 127, 2022. godine ukupno 147 i 2023. godine 131, a ova godina je još u toku. Što se tiče rezervnog sastava, u poslednje tri godine Vojska Srbije realizovala je obuku sa rezervnim sastavom u skoro svim jedinicama Vojske Srbije i u svim periodima ove godine. To se realizovalo i odvijalo po sledećem - 2021. godine izvedena je obuka sa 896 pripadnika rezervnog sastava, na ovu godinu i na naše aktivnosti uticala je i godina u kojoj je pandemija kovid još uvek bila aktivna, 2022. godine izvedena je obuka za 1.052 pripadnika, a 2023. izvedena je obuka sa 2.400 pripadnika rezervnog sastava. Za navedenu obuku koristili smo i koristimo sva vežbališta i poligone sa kojima raspolaže Vojska Srbije – naglasio je general Mojsilović.

Prema njegovim rečima i danas se u jedinicama Vojske Srbije sprovodi obuka sa rezervnim sastavom i trenutno se na obuci nalazi 39 lica.

- Kad govorimo o licima iz rezervnog sastava sa teritorije Kosova i Metohije, iz opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica, iz opština Kosovskog Pomoravlja želim da vas upoznam da smo mi od 2021. godine uključili ta lica u obuku, redovnu obuku rezervnog sastava Vojske Srbije. Skoro već, evo četvrtu godinu, pozivamo lica iz rezervnog sastava sa teritorije Kosova i Metohije na obuku. Moram ovde da podvučem da ti ljudi žive u dosta složenim uslovima, ne samo da žive nego i rade i cenimo da su to razlozi zbog čega u dosadašnjoj praksi imamo veoma mali procenat odziva na vojne vežbe. Taj odziv ne prelazi 19 posto i jednak je, otprilike, odzivima rezervnih lica u nekim opštinama na severu Republike – istakao je general Mojsilović.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije istakao je da navođenjem ovih podataka želi da pokaže da se ništa ne krije, da ništa nije tajno i da ništa nije mistično.

– Kako je to izgledalo po godinama - 2021. godine odazvalo se 10 lica, u 2022. godini u martu i maju 30 lica, u avgustu i septembru 80 lica. Obuka sa ovim licima realizovana je na poligonima u garnizonu Vršac i Pasuljanske livade. U 2023. godini u februaru i martu jednodnevna vežba u garnizonu Raška sa po 15 lica. U ovoj drugoj turi ili u martu mesecu bilo je i određenih problema, gde je jedan manji broj udaljen sa obuke zbog nediscipline. U septembru 2023. godine ukupno 138 lica rezervnog sastava uzelo je učešće na napred navedenim aktivnostima i od tog broja svega 10 lica je bilo na dve ili tri vežbe – istakao je general Mojsilović.

Na „Pasuljanskim livadama“, prema njegovim rečima, u zadnje tri nedelje septembra realizovane su vežbe sa različitim jedinicama čiji su sastav činili rezervisti iz različitih delova Republike Srbije, a bilo je i lica sa Kosova i Metohije.

- U skladu sa našom evidencijom obaveštavam vas da Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na „Pasuljasnkim livadama“. Nije ispalio nijedan metak, nije ispalio nijednu granatu niti prisustvovao navedenim aktivnostima. Ponavljam, nije učestvovao niti prisustvovao na obuci. U par navrata prethodnih godina je pozivan na vežbe, ali se na iste nije odazivao. A šta Radoičić radi na privatnom imanju, složićete se sa mnom, nije stvar Vojske Srbije – ukazao je general Mojsilović.

On je, takođe, podsetio na činjenicu da su lica iz rezervnog sastava sa teritorije Kosova i Metohije deo integralnog sistema popune rezervnim sastavom Vojske Srbije, i što je ključna stvar, deo integralnog sistema popune rezervnog sastava Vojske Srbije.

- Koristim priliku da u ime Vojske Srbije najozbiljnije i najodgovornije demantujem sve navode koji su izrečene od strane Prištine – poručio je general Mojsilović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.10.2023
Obraćanje ministra Vučevića
02.10.2023
Obraćanje generala Mojsilovića