Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2023.

Обележен Дан сећања на страдање Срба, Јевреја и Рома у Јајинцима



Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је данас комеморативној церемонији обележавања Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Другом светском рату у Спомен парку „Јајинци“.

Државну церемонију одавања почасти страдалима предводила је председница Владе Ана Брнабић, која је уз почасни строј Гарде Војске Србије и интонирање химне, одала почаст страдалима полагањем венца код Споменика жртвама злогласног стратишта.

Церемонији су присуствовали чланови Владе Републике Србије, представници града Београда, СУБНОР-а Србије, бројних удружења, ратни ветерани, преживели логораши као и потомци страдалих. Почаст страдалима полагањем белих ружа одали су и представници дипломатског кора у Србији.

Јајинци су највеће место страдања на територији окупиране Србије у Другом светском рату где су од лета 1941. до јесени 1943. године нацисти стрељали око 80.000 Срба, Јевреја и Рома. Меморијални парк, у оквиру кога се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом 20. годишњице уласка партизанских снага у Београд.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА