Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2023.

Obeležen Dan sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Jajincima



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je danas komemorativnoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Drugom svetskom ratu u Spomen parku „Jajinci“.

Državnu ceremoniju odavanja počasti stradalima predvodila je predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je uz počasni stroj Garde Vojske Srbije i intoniranje himne, odala počast stradalima polaganjem venca kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta.

Ceremoniji su prisustvovali članovi Vlade Republike Srbije, predstavnici grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, brojnih udruženja, ratni veterani, preživeli logoraši kao i potomci stradalih. Počast stradalima polaganjem belih ruža odali su i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Jajinci su najveće mesto stradanja na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu gde su od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti streljali oko 80.000 Srba, Jevreja i Roma. Memorijalni park, u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.
 
photoFOTOGALERIJA