Министарство одбране Републике Србије
 
26.09.2023.

Обележавање годишњице од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо, Битке на Кајмакчалану и пробоја Солунског фронта



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић, боравила је од 18. до 24. септембра у Републици Грчкој, поводом одржавања комеморативних свечаности и обележавања годишњице искрцавања српске војске на острва Крф и Видо, Битке на Кајмакчалану и пробоја Солунског фронта.

На церемонији обележавања 107. годишњице искрцавања српске војске на острва Крф и Видо, код спомен плоче у Гувији, у име Министарства одбране и Војске Србије венац је положило в.д. помоћника министра Радовић, са пуковником Љубишом Стошићем и пуковником Миланом Милановићем. Након церемоније полагања присутнима се обратио в.д. помоћника министра Синиша Радовић.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, положила је венце и у Ипсосу, у црквеној порти код споменика војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Књаз Михајло“, код споменика војницима Дринске дивизије, као и код споменика Јанису Јанулису у селу Агиос Матеос.

На централној државној комеморативној свечаности на острву Видо и „Плавој гробници“ венац је у име Министарства одбране и Војске Србије положио в.д. помоћника Радовић.

Обележавајући 107 година од Битке на Кајмакчалану венци су положени и крај споменика у селу Егзоплатанос и у оквиру локалног гробља „Свети Лазар“ у општини Алмопиа.

Поводом 105. годишњице пробоја Солунског фронта делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац на Српском војничком гробљу на Зејтинлику и одала почасти на гробу Ђорђа Михаиловића, недавно преминулог чувара Српског војничког гробља.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, у оквиру савезничке церемоније, положила је венац и у меморијалном комплексу Поликастро. Свечаности су присуствовали и кадети Војне академије.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА