Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.09.2023.

Obeležavanje godišnjice od iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, Bitke na Kajmakčalanu i proboja Solunskog fronta



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, boravila je od 18. do 24. septembra u Republici Grčkoj, povodom održavanja komemorativnih svečanosti i obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, Bitke na Kajmakčalanu i proboja Solunskog fronta.

Na ceremoniji obeležavanja 107. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido, kod spomen ploče u Guviji, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venac je položilo v.d. pomoćnika ministra Radović, sa pukovnikom Ljubišom Stošićem i pukovnikom Milanom Milanovićem. Nakon ceremonije polaganja prisutnima se obratio v.d. pomoćnika ministra Siniša Radović.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, položila je vence i u Ipsosu, u crkvenoj porti kod spomenika vojnicima Drugog pešadijskog puka prvog poziva Moravske divizije „Knjaz Mihajlo“, kod spomenika vojnicima Drinske divizije, kao i kod spomenika Janisu Janulisu u selu Agios Mateos.

Na centralnoj državnoj komemorativnoj svečanosti na ostrvu Vido i „Plavoj grobnici“ venac je u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položio v.d. pomoćnika Radović.

Obeležavajući 107 godina od Bitke na Kajmakčalanu venci su položeni i kraj spomenika u selu Egzoplatanos i u okviru lokalnog groblja „Sveti Lazar“ u opštini Almopia.

Povodom 105. godišnjice proboja Solunskog fronta delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku i odala počasti na grobu Đorđa Mihailovića, nedavno preminulog čuvara Srpskog vojničkog groblja.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u okviru savezničke ceremonije, položila je venac i u memorijalnom kompleksu Polikastro. Svečanosti su prisustvovali i kadeti Vojne akademije.

 
photoFOTOGALERIJA