Министарство одбране Републике Србије
 
18.09.2023.

Државни секретар Старовић отворио Симпозијум о операционим истраживањима „SYM-OP-IS 2023”



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић отворио је данас јубиларни 50. Симпозијум о операционим истраживањима „SYM-OP-IS 2023”, који се од 18. до 21. септембра одржава у хотелу „Оморика” на Тари. 
Поздрављајући окупљене, државни секретар Старовић изразио је задовољство што је у прилици да се обрати учесницима јубиларног симпозијума SYM-OP-IS.

- Симпозијум о операционим истраживањима већ пет деценија окупља стручњаке из различитих области стварајући академски простор у којем се размењује искуство и знање у развоју и примени метода операционих истраживања у многим областима друштвеног живота, што овај скуп чини, заиста, посебним. За припаднике Министарства одбране и Војске Србије, SYM-OP-IS је посебно значајан. Као што вам је познато, операциона истраживања су настала у војсци, и њихов значај се није умањио током времена, већ напротив, и те како расте – нагласио је државни секретар Старовић.

Министарство одбране и Војска Србије, додао је, труде се да одрже корак са најразвијенијим армијама света, због чега операционим истраживањима придајемо велику пажњу, део су наставних планова и програма у војним школама, а официри наше војске свакодневно користе методе операционих истраживања приликом планирања операција. 

- Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествују у раду овог симпозијума са својим радовима од самог почетка, а 1983. године је установљена секција под називом „Војне примене”, која постоји и данас. Наши операциони истраживачи и ове године учествују на симпозијуму са више од 50 радова, што чини  око трећину од укупног броја – истакао је државни секретар Старовић захваливши свим институцијама које учествују у организацији скупа, као и учесницима и пожелео им успешан рад. 
Начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране пуковник др Дејан Стојковић, у име Управе која је носилац организације симпозијума, поздравио је окупљене и подсетио да је од првог SYM-OP-IS-а, па до данас, више хиљада аутора објавило више од 10.000 радова. Од самог почетка, како је нагласио, овај стручни скуп био је место интелектуалног дијалога, размене знања и повезивања операционих истраживача из свих структура. 

Говорећи о изазовима, пуковник Стојковић је посебно истакао да ће нова научна и технолошка достигнућа као што је вештачка интелигенција, о којој се много говори у последње време, постављати пред операционе истраживаче нове изазове, али ће и створити нове могућности које свакако треба искористити. 

У оквиру отварања скупа, у знак признања за досадашњи рад на развоју операционих истраживања, државни секретар Старовић је научном саветнику др Татјани Давидовић из Математичког института САНУ, уручио Повељу за допринос развоју операционих истраживања, промоцији и имплементацији хеуристичких оптимизационих метода.
Од 1974. године, симпозијум о операционим истраживањима SYM-OP-IS повезује истраживаче, представнике привреде и стручњаке из области операционих истраживања и реч је о међународној конференцији са једном од најдужих традиција, како у нашој земљи тако и у региону. Током протеклих пет деценија, симпозијум је окупљао чланове домаће и међународне академске и научне заједнице са циљем подстицања изучавања сложених проблема из области операционих истраживања. Ове године симпозијум је окупио ауторе из Србије, Босне и Херцеговине, Уједињеног Краљевства, САД, Руске Федерације, Алжира, Јапана, Нигерије, Малте и Украјине. 

Поводом јубилеја, осим стандардних секција SYM-OP-IS-а, ове године ће бити уврштена и историјска секција ,,Историја операционих истраживања". Зборник радова са овогодишњег симпозијума обухвата укупно 157 радова од 375 аутора, који су тематски сврстани у 27 секција.

Организатор овогодишњег јубиларног скупа је Министарство одбране и Војска Србије у сарадњи са бројним високошколским, научноистраживачким и другим институцијама и удружењима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА