Министарство одбране Републике Србије
 
16.09.2023.

Ваздухоплови Војске Србије на аеромитингу у Скопљу



Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије учествовали су данас на аеромитингу на аеродрому „Стенковец“ код Скопља у Републици Северној Македонији, који је организовао аероклуб „Скопље“ поводом обележавања 100 година од оснивања клуба и 100 година постојања авијације у тој земљи.

У динамичком делу приказа учествовала су два вишенаменска борбена авиона МиГ-29 и школски авион „Ласта“ РВ и ПВО Војске Србије, а посетиоци су имали прилику и да виде вишенаменски хеликоптер „Х-145М“.  

Мигови Војске Србије, који су долетели са војног аеродрома „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу, представили су се присутнима делом маневара у хоризонталној, косој и вертикалној равни у саставу пара на максималним и форсажним режимима на одушевљење публике, која је аплаузом поздравила чуваре српског неба.

Ово је уједно било и прво учешће авиона МиГ-29 Војске Србије на једном међународном догађају овог типа.

Посада „Ласте“ приказала је део маневарских могућности овог школског авиона који представља важну карику у обуци кадета Војне академије, будућих пилота.

Вођа делегације наших ваздухопловаца начелник штаба Команде РВ и ПВО бригадни генерал Гордан Павловић истакао је да су овакве манифестације сјајна прилика да се наши пилоти, техничари и техника представе на једном међународном догађају који окупља љубитеље летења и да размене постојећа, али и да стекну нека нова искуства.

- За нас је значајно што смо на овом аеромитингу, јер учествовање на оваквим манифестацијама је значајно за промовисање нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, као и за приказ наше оспособљености  – рекао је генерал Павловић.

На данашњем празнику летења у Скопљу, у динамичком делу, учествовало је око 30 ваздухоплова различите намене, док је више од 40 летелица било приказано у статичком делу програма.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.09.2023
mp4 (149,73 MB)
Изјава бригадног генерала Гордана Павловића
16.09.2023
mp4 (135,79 MB)
Аеромитинг