Министарство одбране Републике Србије
 
16.09.2023.

Обележена 79. годишњица мисије "Халијард"



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју су предводили државни секретар Немања Старовић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, присуствовала је данас комеморативном скупу којим је у Прањанима обележена 79. годишњица мисије "Халијард".


Прелетом транспортног авиона Ратног ваздухопловства Оружаних снага САД изнад Прањана, којим је означен почетак скупа, америчка страна указала је поштовање потомцима припадника Југословенске војске у отаџбини и мештана Прањана и околине, који су свесно ризикујући своје животе, учествовали у спасавању америчких пилота током 1943. и 1944. године.

Том приликом, државни секретар Старовић и генерал Жарковић састали су се са директором Директората за стратегије и планирање Европске команде Оружаних нага САД генерал-мајором Данијелом Ласиком и помоћником команданта Националне Гарде Охаја за Ратно ваздухопловство бригадним генералом Дејвидом Џонсоном. Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Данашњи састанак био је прилика за разговор о могућностима за унапређење сарадње у области одбране у областима од заједничког интереса.

Организатор комеморативног скупа је Фондација "Халијард", а реализацију су помогли Амбасада САД у Београду и Министарство одбране и Војска Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА