Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2023.

Министар Вучевић уручио пехар победницима такмичења јединица Војне полиције



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић уручио је данас у краљевачкој касарни “Рибница” пехар победницима такмичења јединица Војне полиције, након чега је присуствовао обележавању Дана Војне полиције.

У конкуренцији девет тимова најбоља је била екипа Батаљона за специјалне операције “Соколови” из 72. бригаде за специјалне операције, другопласирана је била екипа Одреда Војне полиције специјалне намене “Кобре”, док је треће место припало екипи Жандармерије Министарства унутрашњих послова.

Медаље и дипломе првопласираним такмичарима уручио је начелник Управе Војне полиције бригадни генерал Милан Лазић, док је другопласираној и трећепласираној екипи уручио и пехаре.

Министар Вучевић честитао је свим учесницима такмичења јединица Војне полиције на одважности и спремности и нагласио да је ово надметање провера појединачних способности, физичке, и психичке издржљивости, али и тимског духа.

- Свакоме од вас ко је узео бар део учешћа у овом такмичењу иде моје искрено дивљење и то, пре свега, као грађанина Србије, као Србина, па тек онда као министра одбране. Поносан сам што имамо овакве момке и девојке. Поносан сам на вас не само због овог такмичења, него пре свега због свега што радите сваки дан, што радите годинама уназад и верујем да ћете радити и у периоду који је пред нама, а који је увек изазован што се тиче Србије и окружења – рекао је министар Вучевић и у име свих грађана Србије честитао такмичарима што чувају отаџбину, што су увек били где је најтеже и што савесно, професионално и патриотски извршавају своје задатке. Он је посебно поздравио и честитао на храбрости припадници Министарства унутрашњих послова, која се, као једина дама, претходних дана раме уз раме надметала са својим мушким колегама.

Министар одбране рекао је да је позив који су припадници Војне полиције изабрали тежак, али да су се тиме заветовали отаџбини, држави и народу.

- Свесни сте да ако до тога дође, а надам се да неће, идете тамо где је најтеже. И само вас једно молим, оваква такмичења треба да јачају и појединачни и тимски дух. Ово треба да нас уједињава, добра је конкурентност, добро је кад има такмичарског духа, добро је кад се проверавамо ко је спремнији, обученији, издржљивији, али изнад свега мимо ваших лепих амблема јединица које представљате где радите, где живите и за шта живите, ви носите заједнички симбол, а то су грб и застава наша отаџбине. И то је заједнички именитељ без обзира да ли сте у трећем или петом или 25. батаљону Војне полиције, да ли сте припадник “Соколова” или “Кобри”, да ли сте у Команди за обуку, РВ и ПВО или сте припадник Жандармерије или САЈ-а, или посебних јединица полиције - истакао је министар Вучевић.

Честитајући, такође, свима и Дан Војне полиције министар одбране је данас у касарни "Рибница" истакао да припаднике тих јединица обавезује дуга историја њеног постојања.

- Бригадни генерале Лазићу, честитам Вама и свим припадницима Војне полиције Дан војне полиције. Обавезује вас историја од 147 година трајања те славне приче о војној полицији, о ономе што је суштина питања безбедности војске наше државе, али и целе државе. Молим Вас генерале Лазићу да пренесете моје искрене честитке свим припадницима свих јединица Војне полиције Војске Србије. Поздрављам вас традициционалним поздравом који увек уједињује без обзира где смо распоређени, коју боју униформе носимо, која нам је јединица, оно што нас спаја јесте наша отаџбина. Живела Србија! – поручио је министар Вучевић.

Поводом Дана Војне полиције окупљенима се обратио и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Лазић и истакао да се ове године празник обележава и успешно завршеним такмичењем јединица Војне полиције, на коме су учествовале и три екипе Министарства унутрашњих послова.

- У протекла четири дана имали смо прилику да присуствујемо витешком надметању припадника јединица Војне полиције и јединица МУП-а. Био је то својеврстан шампионат врхунски обучених појединаца и екипа. Кроз све фазе такмичења присуствовали смо изузетном пожртвовању сваког учесника у такмичењу. Сведоци смо изузетних резултата, спремности и вештине свих наших припадника – истакао је генерал Лазић честитајући свим победницима и у појединачној и у екипној конкуренцији.

Бригадни генерал Лазић је, такође, подсетио и на историјат јединица Војне полиције, додајући да је од формирања до данас војна полиција увек била и остала елитни део војске. Он је додао да је то данас савремен, добро опремљен, врхунски обучен и друштвено препознатљив део војске, који извршавајући сложене и одговорне задатке даје пун допринос на очувању и унапређењу оперативних и функционалних способности Министарства одбране и Војске Србије.

Када је реч о осталим резултатима такмичења јединица Војне полиције, титулу најбољег стрелца Војне полиције у првој фази надметања “Гађање” понео је члан екипе Батаљона за специјалне операције “Соколови” 72. бригаде за специјалне операције, коме је статуу и диплому уручио командант 72. бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан.

У другој фази такмичења “Гађање патроле војне полиције” за најбољи тим проглашена је екипа Батаљона за специјалне операције “Соколови”, којима је медаље, дипломе и статуу уручио командант Друге бригаде копнене војске бригадни генерал Синиша Сташевић.

Шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић уручио је медаље, дипломе и статуу победничкој екипи треће фазе такмичења “Патролна стаза” припадницима Одреда војне полиције специјалне намене “Кобре”.

Начелник Управе војне полиције генерал Лазић уручио је медаље и дипломе екипи Жандармерије за победу у завршној фази такмичења трци на 10 км са препрекама.

У краљевачкој касарни, поводом обележавања Дана Војне полиције, прочитане су и наредбе о унапређењима официра и подофицира, којима је министар и лично честитао.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2023
mp4 (417,26 MB)
Обраћање министра Вучевића
14.09.2023
mp4 (104,07 MB)
Обраћање бригадног генерала Лазића
14.09.2023
mp4 (132,74 MB)
Свечаност уручења