Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2023.

Војнотехнички институт јачи за 53 нова припадника



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данашњој свечаности поводом пријема 53 новозапослена у Војнотехничком институту по јавном конкурсу.

Министар Вучевић, том приликом, изразио је задовољство због појачања које Војнотехнички институт добија у најважнијем сегменту - људских ресурса.

- То је предуслов за било какав напредак и реализацију планова који су пред нама. И није мала ствар, данас на слободном тржишту које је врло конкурентно, бити атрактиван и добити нове људе, пронаћи људе који имају знање и вољу, који доносе неку нову енергију, заједно са људима који овде раде годинама, деценијама, и који су покретачка снага на Војнотехничком институту – истакао је министар Вучевић.  

Министар одбране подсетио је на 1853. годину када је у Крагујевцу тадашња Кнежевина Србија излила прва четири топа и две хаубице и започела борбу, не само за независност наше отаџбине, него и за што већу самосталност војне одбрамбене индустрије, претече оног што је данас.

- И наравно да ми, као држава, посебно имајући у виду да смо војно неутрално дефинисали свој положај, радимо, трудимо се, боримо се да будемо што аутономнији и у области проналаска и производње наоружања и војне опреме. То је приоритет по питању националне одбране и безбедности. Тим пре то све подиже улог и значај Војнотехничког института – нагласио је министар Вучевић.

Он је, такође, изразио уверење да припадници Војнотехничког института разумеју све оно што нас окружује и што утиче на значај, али и на одговорност те институције те указао да је можда у приватном сектору материјални положај запослених у тој делатности бољи, али у приватном сектору не постоје могућности које се раде у Војнотехничком институту.

- Можда нека приватна компанија може да пружи боље и веће плате, али не може да ради на оваквим програмима и не може да ради на оваквим пројектима и то разликује државу од свих других субјеката. Зато је држава увек најјача. А ви сте онај есенцијални део државе посебно по питању националне безбедности и одбране  - нагласио је министар Вучевић.

Пред нама је, најавио је министар Вучевић, сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ који је изазов, али и шанса да прикажемо домаћој, али и међународној јавности шта раде наше Министарство одбране и Војнотехнички институт.

- Чека нас још много посла. Надам се да ћемо чувати мир, али да будемо спремни за све могуће изазове. Зато, засучите рукаве. Вама новозапосленима честитам, јер ви доносите неку нову енергију, а покретачка снага су људи који раде овде годинама и деценијама. Трудићемо се, такође,  да и неко од најмлађих официра Војске Србије који ће бити промовисани 9. септембра буду упућени на Војнотехнички институт – нагласио је министар Вучевић додајући да ће ВТИ тражити могућност и за пријем студената завршних година, али и свих оних који виде Војнотехнички институт као добру кућу и доброг послодавца.

Министар Вучевић поручио је припадницима ВТИ да ће наставити да се бори за још боље услове рада у тој институцији, али и да се нада да ће отаџбина бити поносна на оно што они раде за њу.

- Радујем се обележавању 75 година, првих 75 година Војнотехничког института, али понављам – то вам је и обавеза, то вам је и легат, то вам је и смерница куда даље треба да идемо. Сарађујте са вашим колегама из Министарства одбране и из Војске Србије – поручио је министар Вучевић још једном честитајући пријем новим припадницима Војнотехничког института.

Директор ВТИ пуковник др Александар Кари представио је резултате рада у 2023. години и истакао да је Војнотехнички институт еминентна и највећа институција у овом делу Европе која се бави пословима истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме.

- Оно чиме се дичимо као Војнотехнички институт и припадници Министарства одбране јесте да је до сада, за 75 година постојања, око 1.500 различитих средстава наоружања и војне опреме усвојено у наоружање и војну опрему. Односно, око 75%  свих средстава којима је Војска Србије наоружана управо је развио Војнотехнички институт. Свакако најважнија ставка ВТИ, и било ког система, јесу људи - истакао је пуковник Кари и захвалио министру Вучевићу и сарадницима на подршци коју пружају институту.

Међу онима који су добили запослење на ВТИ је и Милица Пурић која је истакла да су патриотски разлози били у првом плану када се пријавила на конкурс за посао у овој институцији.

- По струци сам машински инжењер и надам се да ћу овде добити још нека практична и академска знања и искуства, а будући да сам на докторским студијама надам се да ћу то моћи да наставим и овде – истакла је Милица Пурић.

Приликом данашње посете, министар Вучевић обишао је део капацитета ВТИ и том приликом разговарао са запосленима и уверио се у стручност и професионалност припадника ове научноистраживачке институције.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.09.2023
mp4 (507,59 MB)
Обраћање министра Вучевића
04.09.2023
mp4 (167,88 MB)
Обраћање пуковника Карија
04.09.2023
mp4 (25,86 MB)
Изјава Милице Пурић
04.09.2023
mp4 (94,16 MB)
Свечаност