Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2023.

Свечана литургија са молебаном за будуће официре



Свечана литургија са молебаном поводом завршетка школовања кадета 143. и 144. класе Војне академије и кадета 9. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије који ће за неколико дана ступити у професионалну војну службу одржана је данас у храму Светог Саве на Врачару. 
Свету архијерејску литургију служио је епископ липљански и војни Доситеј уз саслужење војног свештеника Војне академије мајора Немање Перовића, војног свештеника Војне гимназије капетана Славка Папића и свештеника Архиепископије београдско-карловачке. 

Током литургије, Апостол је читао кадет 11. класе Медицинског факултета ВМА Милан Личанин, након чега су се, по сопственој вољи, кадети завршне године причестили. 
На крају литургије, епископ Доситеј будућим официрима Војске Србије пренео је благослов и честитке Његове светости патријарха српског Порфирија поводом завршетка школовања и будуће промоције у прве официрске чинове. 

- Од увек је у српском народу било часно бити официр. Наш народ веома поштује официрски чин и воли своју војску. Заиста је узвишено и часно бити српски официр, али колико је часно толико је и одговорно, јер ми живимо на балканским просторима и веома често смо у ситуацији да морамо да бранимо своју отаџбину. С тога су пре свих српски официри ти који треба први да реагују у таквим тешким ситуацијама, тешким историјским околностима и да доносе мудре и храбре одлуке. Пред вама није лак задатак, али сетите се својих предака који увек треба да су вам узори - рекао је епископ Доситеј  и благословио будуће потпоручнике Војске Србије. 
Данашњој литургији, осим будућих официра, присуствовали су начелник Војне академије ванр. проф. др Срђан Благојевић и командант Кадетске бригаде пуковник Милан Кончар са сарадницима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА