Министарство одбране Републике Србије
 
31.08.2023.

Састанак Радне групе за израду Националног акционог планаПрви састанак интерресорне Радне групе за израду Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији (2023-2026) одржан је данас у Палати „Србија".

Састанком је председавао вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић који је том приликом истакао важност и значај израде Националног акционог плана, посебно имајући у виду положај жена у контексту савремених безбедносних и других изазова.

Он је навео да су у рад Радне групе, осим представника Министарства одбране и бројних чланова органа државне управе, укључени и представници организација цивилног друштва, институције Повереника за заштиту равноправности, представници академске заједнице и други, имајући у виду жељу и потребу да се постигне широк јавни консензус по овом питању.

Вршилац дужности помоћника министра Радовић рекао је да је Министарство одбране носилац израде овог документа и да ће пружити пуну подршку изради и имплементацији трећег Националног акционог плана.

На састанку су представљене смернице за израду будућег Националног акционог плана које је у јулу ове године усвојио Политички савет Владе Републике Србије.

Састанку су присуствовали и представници Канцеларије за оснаживање жена и родну равноправност UN WOMEN као и представници Мисије ОЕБС у Србији, који су понудили помоћ у изради овог документа, помоћ при реализацији наредних састанака Радне групе, као и организације јавних консултација о овом документу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА