Министарство одбране Републике Србије
 
31.08.2023.

Састанак Радне групе за израду Националног акционог плана



Први састанак интерресорне Радне групе за израду Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији (2023-2026) одржан је данас у Палати „Србија".

Састанком је председавао вршилац дужности помоћника министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић који је том приликом истакао важност и значај израде Националног акционог плана, посебно имајући у виду положај жена у контексту савремених безбедносних и других изазова.

Он је навео да су у рад Радне групе, осим представника Министарства одбране и бројних чланова органа државне управе, укључени и представници организација цивилног друштва, институције Повереника за заштиту равноправности, представници академске заједнице и други, имајући у виду жељу и потребу да се постигне широк јавни консензус по овом питању.

Вршилац дужности помоћника министра Радовић рекао је да је Министарство одбране носилац израде овог документа и да ће пружити пуну подршку изради и имплементацији трећег Националног акционог плана.

На састанку су представљене смернице за израду будућег Националног акционог плана које је у јулу ове године усвојио Политички савет Владе Републике Србије.

Састанку су присуствовали и представници Канцеларије за оснаживање жена и родну равноправност UN WOMEN као и представници Мисије ОЕБС у Србији, који су понудили помоћ у изради овог документа, помоћ при реализацији наредних састанака Радне групе, као и организације јавних консултација о овом документу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА