Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.08.2023.

Sastanak Radne grupe za izradu Nacionalnog akcionog plana



Prvi sastanak interresorne Radne grupe za izradu Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2023-2026) održan je danas u Palati „Srbija".

Sastankom je predsedavao vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović koji je tom prilikom istakao važnost i značaj izrade Nacionalnog akcionog plana, posebno imajući u vidu položaj žena u kontekstu savremenih bezbednosnih i drugih izazova.

On je naveo da su u rad Radne grupe, osim predstavnika Ministarstva odbrane i brojnih članova organa državne uprave, uključeni i predstavnici organizacija civilnog društva, institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici akademske zajednice i drugi, imajući u vidu želju i potrebu da se postigne širok javni konsenzus po ovom pitanju.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra Radović rekao je da je Ministarstvo odbrane nosilac izrade ovog dokumenta i da će pružiti punu podršku izradi i implementaciji trećeg Nacionalnog akcionog plana.

Na sastanku su predstavljene smernice za izradu budućeg Nacionalnog akcionog plana koje je u julu ove godine usvojio Politički savet Vlade Republike Srbije.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kancelarije za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost UN NjOMEN kao i predstavnici Misije OEBS u Srbiji, koji su ponudili pomoć u izradi ovog dokumenta, pomoć pri realizaciji narednih sastanaka Radne grupe, kao i organizacije javnih konsultacija o ovom dokumentu.
photoFOTOGALERIJA