Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2023.

Наградни литерарни конкурс за ученике гимназија и средњих школа



На основу члана 3. став 2. Споразума о организовању наградног литерарног конкурса за ученике гимназија и средњих школа у Републици Србији од 28. 8. 2023. године, Министарство одбране Републике Србије и Министарство просвете Републике Србије расписују
 
К О Н К У Р С
за ученике гимназија и средњих школа у Републици Србији
 
Министарство одбране Републике Србије и Министарство просвете Републике Србије (у даљем тексту: приређивачи конкурса) у циљу приближавања традиционалних националних вредности ученицима гимназија и средњих школа у Републици Србији приређују наградни литерарни конкурс.
 
Право учешћа на конкурсу
 
Право учешћа на конкурсу имају ученици свих гимназија и средњих школа од првог до четвртог разреда на територији Републике Србије.
 
Категорије и услови учешћа на конкурсу
 
Услов за учешће на конкурсу стичу ученици који на тему „Момчило Гаврић – мали јунак Великог рата”, с обзиром на то да се ове године обележава јубилеј – 30 година од његове смрти, израде литерарни рад (проза или поезија до 2.500 карактера или до четири строфе).
 
Креативно решење мора бити оригинално креиран рад.
 
Креиран рад не сме бити преузет са интернета. Напомињемо да се не сме кршити ауторско право, односно интелектуална својина или неко сродно право другог лица.
 
Учесник подноси само један рад.
 
На конкурсу не могу учествовати деца чланова комисија који ће вршити одабир победничких радова.
 
Предаја радова
 
Готове радове уз навођење личних података (име и презиме, разред и одељење, место и назив школе коју похађа и контакт телефон) и обавезну сагласност родитеља или другог законског заступника детета да се подаци достављени приликом конкурисања користе за потребе реализације конкурса, писану у слободној форми, учесници достављају наставницима предметне наставе под чијим менторством су радили.
 
У складу са одредбама Закона о заштити података о личности („Службени гласник РС”, бр. 87/18) родитељи, односно други законски заступници малолетног учесника дају сагласност да се подаци малолетног учесника, достављени приликом конкурисања, користе за потребе реализације конкурса. Уколико се пријава достави без наведене сагласности, неће се разматрати.
 
Приређивачи конкурса обавезују се да ће личне податке учесника користити искључиво за потребе овог конкурса.
 
Готове радове уз личне податке (име, презиме, разред и одељење, место и назив школе коју похађа и контакт телефон) и обавезну сагласност родитеља или другог законског заступника ученика, писану у слободној форми, да се подаци достављени приликом конкурисања користе за потребе реализације конкурса, учесници ће у периоду од 1. септембра до 1. новембра 2023. предавати наставницима, који ће на нивоу школе, а најкасније до 3. новембра 2023. године достављати радовe редовном поштом или електронским путем школским управама на чијој се територији налази школа коју учесник похађа. Школске управе извршиће одабир до десет најбољих радова и најкасније до 7. новембра доставити их Управи за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе Министарства одбране Републике Србије, са назнаком „за наградни конкурс”, Немањина 15, 11000 Београд или електронским путем на адресу utsv@mod.gov.rs, како би централна комисија размотрила и одабрала победничке радове.
 
Поступак селекције радова уређен је правилима наградног конкурса која су саставни део Споразума о организовању наградног литерарног конкурса за ученике гимназија и средњих школа у Републици Србији.
 
Радови се не враћају, а неблаговремени и радови са непотпуним подацима неће бити разматрани. Такође, сви радови који централној комисији буду достављани ван дефинисане процедуре, односно мимо школа, неће бити узимани у разматрање.
 
Проглашење победника
 
Свечано уручење награда и проглашење победника, чиме ће и наградни конкурс званично бити завршен, реализоваће се 4. децембра 2023. године, а место и време у непосредном договору дефинисаће приређивачи конкурса.
 
Наградни фонд
 
  1. Наградни фонд ће се састојати од следећих награда:
  • прво место – седмодневни боравак у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију за победника и пратиоца и за наставника предметне наставе победника са пратиоцем у категорији у којој је победник учествовао (Тара);
  • друго место – седмодневни боравак у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију за победника и пратиоца и за наставника предметне наставе победника са пратиоцем у категорији у којој је победник учествовао („Бреза”, Врњачка Бања)
  • треће место – књига.
 
Учесници наградног конкурса који су малолетна лица примиће награде уз присуство родитеља, односно другог законског заступника.
 
Приређивачи конкурса имају право да листу победника (име и презиме учесника и назив школе коју похађа) објаве на својим званичним интернет страницама, са чиме су сагласни сви учесници конкурса, њихови родитељи, односно други законски заступници.
 
За сва питања заинтересовани се могу обратити електронском поштом на адресу utsv@mod.gov.rs или на број телефона: 011/32-03-055.