Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2023.

Nagradni literarni konkurs za učenike gimnazija i srednjih škola



Na osnovu člana 3. stav 2. Sporazuma o organizovanju nagradnog literarnog konkursa za učenike gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji od 28. 8. 2023. godine, Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo prosvete Republike Srbije raspisuju
 
K O N K U R S
za učenike gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji
 
Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo prosvete Republike Srbije (u daljem tekstu: priređivači konkursa) u cilju približavanja tradicionalnih nacionalnih vrednosti učenicima gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji priređuju nagradni literarni konkurs.
 
Pravo učešća na konkursu
 
Pravo učešća na konkursu imaju učenici svih gimnazija i srednjih škola od prvog do četvrtog razreda na teritoriji Republike Srbije.
 
Kategorije i uslovi učešća na konkursu
 
Uslov za učešće na konkursu stiču učenici koji na temu „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata”, s obzirom na to da se ove godine obeležava jubilej – 30 godina od njegove smrti, izrade literarni rad (proza ili poezija do 2.500 karaktera ili do četiri strofe).
 
Kreativno rešenje mora biti originalno kreiran rad.
 
Kreiran rad ne sme biti preuzet sa interneta. Napominjemo da se ne sme kršiti autorsko pravo, odnosno intelektualna svojina ili neko srodno pravo drugog lica.
 
Učesnik podnosi samo jedan rad.
 
Na konkursu ne mogu učestvovati deca članova komisija koji će vršiti odabir pobedničkih radova.
 
Predaja radova
 
Gotove radove uz navođenje ličnih podataka (ime i prezime, razred i odeljenje, mesto i naziv škole koju pohađa i kontakt telefon) i obaveznu saglasnost roditelja ili drugog zakonskog zastupnika deteta da se podaci dostavljeni prilikom konkurisanja koriste za potrebe realizacije konkursa, pisanu u slobodnoj formi, učesnici dostavljaju nastavnicima predmetne nastave pod čijim mentorstvom su radili.
 
U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS”, br. 87/18) roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici maloletnog učesnika daju saglasnost da se podaci maloletnog učesnika, dostavljeni prilikom konkurisanja, koriste za potrebe realizacije konkursa. Ukoliko se prijava dostavi bez navedene saglasnosti, neće se razmatrati.
 
Priređivači konkursa obavezuju se da će lične podatke učesnika koristiti isključivo za potrebe ovog konkursa.
 
Gotove radove uz lične podatke (ime, prezime, razred i odeljenje, mesto i naziv škole koju pohađa i kontakt telefon) i obaveznu saglasnost roditelja ili drugog zakonskog zastupnika učenika, pisanu u slobodnoj formi, da se podaci dostavljeni prilikom konkurisanja koriste za potrebe realizacije konkursa, učesnici će u periodu od 1. septembra do 1. novembra 2023. predavati nastavnicima, koji će na nivou škole, a najkasnije do 3. novembra 2023. godine dostavljati radove redovnom poštom ili elektronskim putem školskim upravama na čijoj se teritoriji nalazi škola koju učesnik pohađa. Školske uprave izvršiće odabir do deset najboljih radova i najkasnije do 7. novembra dostaviti ih Upravi za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane Republike Srbije, sa naznakom „za nagradni konkurs”, Nemanjina 15, 11000 Beograd ili elektronskim putem na adresu utsv@mod.gov.rs, kako bi centralna komisija razmotrila i odabrala pobedničke radove.
 
Postupak selekcije radova uređen je pravilima nagradnog konkursa koja su sastavni deo Sporazuma o organizovanju nagradnog literarnog konkursa za učenike gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji.
 
Radovi se ne vraćaju, a neblagovremeni i radovi sa nepotpunim podacima neće biti razmatrani. Takođe, svi radovi koji centralnoj komisiji budu dostavljani van definisane procedure, odnosno mimo škola, neće biti uzimani u razmatranje.
 
Proglašenje pobednika
 
Svečano uručenje nagrada i proglašenje pobednika, čime će i nagradni konkurs zvanično biti završen, realizovaće se 4. decembra 2023. godine, a mesto i vreme u neposrednom dogovoru definisaće priređivači konkursa.
 
Nagradni fond
 
  1. Nagradni fond će se sastojati od sledećih nagrada:
  • prvo mesto – sedmodnevni boravak u objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije namenjenim za odmor i rekreaciju za pobednika i pratioca i za nastavnika predmetne nastave pobednika sa pratiocem u kategoriji u kojoj je pobednik učestvovao (Tara);
  • drugo mesto – sedmodnevni boravak u objektima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije namenjenim za odmor i rekreaciju za pobednika i pratioca i za nastavnika predmetne nastave pobednika sa pratiocem u kategoriji u kojoj je pobednik učestvovao („Breza”, Vrnjačka Banja)
  • treće mesto – knjiga.
 
Učesnici nagradnog konkursa koji su maloletna lica primiće nagrade uz prisustvo roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika.
 
Priređivači konkursa imaju pravo da listu pobednika (ime i prezime učesnika i naziv škole koju pohađa) objave na svojim zvaničnim internet stranicama, sa čime su saglasni svi učesnici konkursa, njihovi roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici.
 
Za sva pitanja zainteresovani se mogu obratiti elektronskom poštom na adresu utsv@mod.gov.rs ili na broj telefona: 011/32-03-055.