Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2023.

Састанак државног секретара Старовића са представницима Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса САД



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић састао се данас са представницима Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса Сједињених Америчких Држава, које је предводила Кетрин Ерл.

На почетку сусрета, државни секретар Старовић, истакао је да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Он је нагласио да Србија и САД имају узлазни тренд билатералних односа, а њихов традиционално најперспективнији део је сарадња у области одбране. Државни секретар Старовић је истакао да ценимо подршку САД у процесу преговора Београда и Приштине, као и да је наша страна отворена за наставак дијалога, јер настојимо да мирним средствима обезбедимо нормалан живот српске заједнице и свих других становника на простору Косова и Метохије.

Државни секретар Старовић замолио је, такође да САД искористе свој утицај на Привремене институције самоуправе у Приштини, које својом опасном политиком насиља поништавају сва достигнућа досадашњег дијалога, како би се спречила даља ексалација сукоба.

По питању безбедности грађана српске националности на Косову и Метохији, државни секретар Старовић нагласио је да Србија једино КФОР види као легитимну оружану формацију на Косову и Метохији у складу са УН Резолуцијом 1244. Он је указао и да је Србија чврсто опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону.

Представници Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса САД, током данашњег сусрета, захвалили су на срдачном пријему у Министарству одбране Републике Србије изразивши очекивање да ће Србија и САД у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.
photoФОТОГАЛЕРИЈА