Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.08.2023.

Sastanak državnog sekretara Starovića sa delegacijom SAD



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović sastao se danas sa predstavnicima Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koje je predvodila Ketrin Erl.

Na početku susreta, državni sekretar Starović, istakao je da Republika Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

On je naglasio da Srbija i SAD imaju uzlazni trend bilateralnih odnosa, a njihov tradicionalno najperspektivniji deo je saradnja u oblasti odbrane. Državni sekretar Starović je istakao da cenimo podršku SAD u procesu pregovora Beograda i Prištine, kao i da je naša strana otvorena za nastavak dijaloga, jer nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice i svih drugih stanovnika na prostoru Kosova i Metohije.

Državni sekretar Starović zamolio je, takođe da SAD iskoriste svoj uticaj na Privremene institucije samouprave u Prištini, koje svojom opasnom politikom nasilja poništavaju sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga, kako bi se sprečila dalja eksalacija sukoba.

Po pitanju bezbednosti građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, državni sekretar Starović naglasio je da Srbija jedino KFOR vidi kao legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji u skladu sa UN Rezolucijom 1244. On je ukazao i da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Predstavnici Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, tokom današnjeg susreta, zahvalili su na srdačnom prijemu u Ministarstvu odbrane Republike Srbije izrazivši očekivanje da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u svim oblastima od zajedničkog interesa.
photoFOTOGALERIJA