Министарство одбране Републике Србије
 
03.08.2023.

Посета начелника Генералштаба Румунске армије



На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, у тродневној узвратној посети Републици Србији борави начелник Генералштаба Румунске армије генерал Данијел Петреску са делегацијом.

Генерал Петреску је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је са генералом Мојсиловићем разговарао о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету, дометима успостављене сарадње и могућностима за њено унапређење. 

У разговорима је исказано задовољство достигнутим нивоом билатералних односа и потврђено је опредељење за даље јачање сарадње Војске Србије и Румунске армије у свим областима од обостраног интереса, међу којима се посебно истичe обука специјалних и ваздухопловних снага.

Генерал Мојсиловић је свог саговорника обавестио да Република Србија високо цени чврсту и принципијелну подршку Румуније територијалном интегритету наше земље и захвалио му на професионалном ангажовању румунског контингента у саставу међународних снага у нашој јужној покрајини.

У наставку посете, генерал Петреску је обишао Војну академију и Војномедицинску академију у Београду, где су му представљени капацитети и делокруг рада ових војних установа, док ће сутра посетити 72. бригаду за специјалне операције у Панчеву.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић боравио је у званичној посети Румунији у септембру прошле године, а овакви сусрети на високом нивоу дају подстицај даљем унапређењу сарадње и јачању поверења и добросуседских односа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.08.2023
mp4 (145,19 MB)
Дочек и састанак