Министарство одбране Републике Србије
 
28.07.2023.

Завршено Седмо заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране



Државни секретар у Министарству одбране Републике Србије Немања Старовић и државни секретар за војну индустрију Министарства националне одбране и ветерана отаџбине Републике Анголе генерал Афонсо Карлош Нето потписали су Записник са седмог заседања Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране.

Обраћајући се присутнима државни секретар Старовић истакао је да су делегације министарстава одбране Србије и Анголе разговарале о развоју односа између две земље на пољу војноекономске, војно-војне, војнобразовне и војномедицинске сарадње, те да је заседање окончано изузетно успешно.
 
Државни секретар Старовић рекао је и да су током претходна четири дана наши пријатељи и партнери из Анголе имали прилику да се састану са представницима компанија „Јомил”, „Јумко“, „Влатаком”, ГП „Планум“ и ЈП „Југоимпорт СДПР“, што је оценио као добру шансу да се сагледају обим и капацитети пословања тих предузећа, као и потенцијали за успостављање сарадње са српском одбрамбеном индустријом.

Такође, државни секретар Старовић нагласио је да ће досадашња постигнућа партнерства између министарстава одбране Србије и Анголе, као и заједнички пројекти у будућности, допринети развоју свеукупних билатералних односа између две земље.
 
Генерал Афонсо Карлош Нето истакао је да потписани документи представљају смернице које ће водити ка извршењу договорених пројеката и додао да ће приоритет имати активности у области војне економије, као и војног образовања и војне медицине, односно школовање и обука кадрова Оружаних снага Републике Анголе у Универзитету одбране.
 
Посете српским фирмама и остварене контакте генерел Нето је оценио као веома значајне за Анголу, посебно када је у питању област војне индустрије, ремонт постојеће технике и стварање нових производних капацитета те земље.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.07.2023
mp4 (35,19 MB)
Потписивање уговора