Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.07.2023.

Završeno Sedmo zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović i državni sekretar za vojnu industriju Ministarstva nacionalne odbrane i veterana otadžbine Republike Angole general Afonso Karloš Neto potpisali su Zapisnik sa sedmog zasedanja Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane.

Obraćajući se prisutnima državni sekretar Starović istakao je da su delegacije ministarstava odbrane Srbije i Angole razgovarale o razvoju odnosa između dve zemlje na polju vojnoekonomske, vojno-vojne, vojnobrazovne i vojnomedicinske saradnje, te da je zasedanje okončano izuzetno uspešno.
 
Državni sekretar Starović rekao je i da su tokom prethodna četiri dana naši prijatelji i partneri iz Angole imali priliku da se sastanu sa predstavnicima kompanija „Jomil”, „Jumko“, „Vlatakom”, GP „Planum“ i JP „Jugoimport SDPR“, što je ocenio kao dobru šansu da se sagledaju obim i kapaciteti poslovanja tih preduzeća, kao i potencijali za uspostavljanje saradnje sa srpskom odbrambenom industrijom.

Takođe, državni sekretar Starović naglasio je da će dosadašnja postignuća partnerstva između ministarstava odbrane Srbije i Angole, kao i zajednički projekti u budućnosti, doprineti razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa između dve zemlje.
 
General Afonso Karloš Neto istakao je da potpisani dokumenti predstavljaju smernice koje će voditi ka izvršenju dogovorenih projekata i dodao da će prioritet imati aktivnosti u oblasti vojne ekonomije, kao i vojnog obrazovanja i vojne medicine, odnosno školovanje i obuka kadrova Oružanih snaga Republike Angole u Univerzitetu odbrane.
 
Posete srpskim firmama i ostvarene kontakte generel Neto je ocenio kao veoma značajne za Angolu, posebno kada je u pitanju oblast vojne industrije, remont postojeće tehnike i stvaranje novih proizvodnih kapaciteta te zemlje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.07.2023
mp4 (35,19 MB)
Potpisivanje ugovora