Министарство одбране Републике Србије
 
29.06.2023.

Полагање венаца на спомен обележје погинулим припадницима 549. моторизоване бригаде



Помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић присуствовао одавању почасти погинулим припадницима 549. моторизоване бригаде у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“.

Предводећи делегацију Министарства одбране, помоћник Радовић положио је венац на спомен обележје припадницима Војске и Полиције који су 1998. и 1999. године погинули у борбама са албанским терористима и снагама НАТО, у зони одговорности 549. моторизоване бригаде.

Полагањем венаца, почаст погинулим борцима одале су  и делегације Владе Србије, Војске Србије предвођена командантом Трећег центра за обуку пуковником Зораном Цветковићем,   Министарства унутрашњих послова, Војне академије, затим представници Топличког округа, Прокупља, Ниша, Лесковца и Сомбора, општина Бојник и Лебане, као и породице погинулих бораца и многобројна борачка удружења.

Спомен обележје састоји се од монументалног постамента на коме су исписана имена припадника  Војске и Полиције који су погинули током борбених дејстава 1998. и 1999. године у зони одговорности 549. механизоване бригаде, а која је обухватала територије општина Призрен, Ораховац, Сува Река, Ђаковица и Гора. На врху постамента постављен је тенк Т-55 у коме је 11. августа 1998. године у борби са албанским терористима погинуо командир 3. чете оклопног батаљона 549. моторизоване бригаде капетан Жељко Мартиновић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА