Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.06.2023.

Polaganje venaca na spomen obeležje poginulim pripadnicima 549. motorizovane brigade



Pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović prisustvovao odavanju počasti poginulim pripadnicima 549. motorizovane brigade u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“.

Predvodeći delegaciju Ministarstva odbrane, pomoćnik Radović položio je venac na spomen obeležje pripadnicima Vojske i Policije koji su 1998. i 1999. godine poginuli u borbama sa albanskim teroristima i snagama NATO, u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade.

Polaganjem venaca, počast poginulim borcima odale su  i delegacije Vlade Srbije, Vojske Srbije predvođena komandantom Trećeg centra za obuku pukovnikom Zoranom Cvetkovićem,   Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojne akademije, zatim predstavnici Topličkog okruga, Prokuplja, Niša, Leskovca i Sombora, opština Bojnik i Lebane, kao i porodice poginulih boraca i mnogobrojna boračka udruženja.

Spomen obeležje sastoji se od monumentalnog postamenta na kome su ispisana imena pripadnika  Vojske i Policije koji su poginuli tokom borbenih dejstava 1998. i 1999. godine u zoni odgovornosti 549. mehanizovane brigade, a koja je obuhvatala teritorije opština Prizren, Orahovac, Suva Reka, Đakovica i Gora. Na vrhu postamenta postavljen je tenk T-55 u kome je 11. avgusta 1998. godine u borbi sa albanskim teroristima poginuo komandir 3. čete oklopnog bataljona 549. motorizovane brigade kapetan Željko Martinović.
photoFOTOGALERIJA