Министарство одбране Републике Србије
 
27.06.2023.

Додељене прве Борачке споменице после 80 година



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић доделили су данас постхумно прве Борачке споменице за погинуле борце близанце Срђана и Бобана Милића, који су животе храбро изгубили на Косову и Метохији током одбране од НАТО агресије у априлу 1999. године. Борачке споменице додељују се први пут после 80 година.

Министри Вучевић и Селаковић Борачке споменице уручили су њиховој мајци Нади Милић.
 
Обраћајући се присутнима, министар Вучевић рекао је да када се овако страшна трагедија некоме деси, као што се десила породици Милић и Нади Милић, човек не може, а да не помисли о сврси живота и  поенти живљења на овом свету.

- Од памтивека су људи покушавали да реше ову мистерију. Та решења која су нудили кретала су се од научног и филозофског становишта па до религијских поимања. И сваки народ и цивилизација на кугли земаљској су од почетка живота па до данашњих дана, кроз све епохе, покушавали да пруже и предложе свој одговор на ово вечито питање. Од Вавилона и старог Египта, преко Хеленске културе, хиндуизма, будизма, хришћанства, рационализма, просветитељства, нихилизма и савремених теорија и тумачења. То није само једно теоријско питање које служи бескорисном промишљању, већ је то једно вредносно питање, кључно, које нас одређује, које уцртава путању наших живота и наших судбина и одређује све људске активности и чинидбе. Одређује сврху и постајање свих људских креација од употребе ватре до стварања држава, техничких достигнућа и свега онога што је човек створио – рекао је министар Вучевић.

Како је истакао, по том питању се људи и деле, по одговору који на то питање сами себи дају, јер од одговора зависи цео наш живот. Министар одбране је рекао да сви потези и кораци које предузимамо, све што радимо, или ћемо радити тако да трајемо у вечност или ћемо бити само празна форма, облик живота, нека пролазна појава.

- Наша цивилизација, вера и народно поимање у свом тумачењу сврхе живота држи се хришћанског поимања овог питања. Оно каже да је читав наш живот на овом свету припрема за нови, вечни живот. У нашој народној мудрости постоји више филозофских сентенци у овом смислу, а једна од њих која је и најпознатија или присутнија каже –  земаљско је за малена царство, а небеско вечно и довјека. Они који су свој живот проживели честити и поштено, који су свој крст изнели на своју голготу као што је то учинио Господ наш, имају своје место у царству небеском где нема ни туге ни бола и где попут анђела небеских стоје уз Оца и сина и духа светога – поручио је министар одбране и додао да се тамо, у рајским насељима, налазе данас и Срђан и Бобан, храбри официри наше јуначке војске, али и њихов брат Горан и њихов велики отац Драгољуб.

- Њихове благочестиве душе данас су са нама. Она су сва четворица у сваком изласку и заласку сунца, у звезданим ноћима, у мирису сена и жубору река Србије. У душама нашим и у вечности. И њихов живот и страдање кроз призму наше вере хришћанске дају нам можда и најјачи одговор на кључно питање о смислу живота. Наша пролазност и ништавило немају никаквог смисла без утемељења у љубави, вери и нади. Те три категорије побеђују смрт као коначно исходиште сваког живог бића. Породица Милић живела је и живи свој живот утемељен у нашој вери и Господу и спасу нашем Исусу Христу, живећи живот испуњен љубављу према породици, ближњима, своме народу и отаџбини и свим другим људима. И као што Исуса није мимоишла чаша страдања тако ни Милиће није. И као што је он својим страдањем и љубављу и вером победио смрт тако су и они заблистали у вечности и стоје у небеском строју Србије као наши молитвеници пред Богом – изјавио је министар Вучевић.

Он је нагласио да њихову љубав и жртву никада не смемо да заборавимо - љубав брата за братом, љубав оца и мајке према синовима својим и љубав према отаџбини.

- Зато данас нека се пише историја. Нека уђе у уџбенике, нека се прича и нека се зна да ова земља има анђеле на небу, хероје и витезове, мученике и страдалнике, синове Србије који својом невином крвљу преузеше и наше грехове зарад наше слободе и слободне наше Мајке Србије. Нека им је вечна слава и хвала. Спокојни будите у небеској Србији са свим нашим светима. Чуваћемо сећање на вас бесмртни витезови наши – нагласио је министар Вучевић.

Обраћајући се медијима после свечане академије, министар одбране рекао је да је тешко у неколико реченица пренети буру емоција које су данас биле присутне у Градској кући у Краљеву. Он је честитао министру Селаковићу, Влади, председнику Републике на одлучности да наставимо неговање традиције и културу сећања и да наша отаџбина Србија поново има Борачке споменице.

- Да се на неки начин одужимо и захвалимо свим оним јунацима, страдалницима, херојима који су ратовали за све нас и то од 1991. до 1999. године. Да не прескочимо било кога, без обзира да ли су ратни сукоби били на територији данашње Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, или наше распето Косово и Метохија. Пошто сви ти људи који су били борци или страдалници, хероји свакако, су се држали своје заклетве, дате речи. Реч обавезује човека. Бранили су своју државу па и по цену живота – рекао је министар Вучевић.

Како је истакао, прича о породици Милић и јачина госпође Наде Милић је нешто што свакако заслужује да свако у Србији чује и научи.

- И ако можете ви у медијима да склоните старлете и ове VIP звезде бар на један сат, или један дан, а да на насловним странама буде прича о породици Милић. То би била прича о Србији, то би била прича о нама, то би била, пре свега, прича о нашој деци, о нашим јунацима. Како Нада Милић има ту снагу ја не знам, али њена снага јесте снага Србије – рекао је министар одбране и додао да ово није задатак, ово је позив, част и одговорност.

- Верујем да ћемо свима онима према којима смо се огрешили, заборавили их, које нисмо споменули кад смо требали да споменемо, уручити то што је најмање што отаџбина може да уради и подсетити и призвати све нас да чувамо нашу државу, не да је рушимо. Да је бранимо и памећу и образовањем, а и снагом када затреба. Честитам свим јунацима свих борби и битака за нашу отаџбину. И све наше борбе и битке су биле ослободилачке. Ми нисмо окупаторски народ и нисмо војевали освајачке битке и ратове. Ми смо увек и увек бранили своју државу и свој народ – поручио је министар одбране у обраћању медијима.

Примивши Борачке споменице, мајка погинулих близанаца Нада Милић истакла је да су јој данас емоције подељене.

- Веома сам узбуђена и срећна што се налазим на овом месту, а и тужна што мој супруг није овде да он прими одликовање уместо мене, јер он је то заслужио и увек је говорио да пише да се не забораве та деца. Не само моји синови, него и друга деца. Дошло је време да се исправе грешке које су постављене и да захвалим свима који су учествовали да се ово не заборави – рекла је мајка погинулих Срђана и Бобана.

Како је истакао министар Селаковић, само држава која се сећа својих јунака, само она која памти своје хероје и своје мученике има будућност.

- Нису могли Милићи да измене ток своје судбине. Нису могли Милићи да на неком другом, туђем огњишту граде свој дом. И нису могли Милићи више да воле своју отаџбину Србију, нису могли да дају већу жртву у одбрани своје отаџбине и њене слободне него што јесу. Зато је дужност те отаџбине и свакога од нас који је чини да памти и да буде вечно захвалан. Баш као што на овим споменицама, на Бобановој и на Срђановој, пише „Захвална отаџбина“. Вечно им је захвална Србија. Вечно је захвална мајци Нади и оцу Драгољубу што је српском роду подарио такве јунаке који нису бирали своју државу и судбину, али који су за Србију дали све – рекао је министар Селаковић и нагласио да док је таквих попут Горана, Бобана и Срђана, Србија је сигурна те захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и министру Вучевићу што је данас имамо Борачку споменицу, што их спомињемо, памтимо све и чувамо од заборава.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић у свом обраћању нагласио је да данас, после 80 година, држава додељује Борачке споменице људима који су у ратовима од 1990. до 1999. године за отаџбину дали све што су имали.

- Годинама нисте могли да са поносом кажете да сте се борили за Србију, јер не само да је било тешко рећи да сте били борац, него власти није одговарало да кажете да сте Србин. Ми сви заједно морамо да наставимо да се сећамо и браће Милић и сваког погинулог борца, да бринемо о ратним војним инвалидима, о нашим борцима, то је оно што је наша обавеза, а сигуран сам да ће снажна држава у томе успети – рекао је градоначелник Терзић.

Током свечане академије, драмски уметник Лепомир Ивковић казивао је делове из књига „Моји синови“ и „Соколови поломљених крила“, које је пре смрти написао отац тројице синова Срђана, Бобана и Горана Драгољуб Милић.

Свечаној академији доделе првих Борачких споменица присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, локалне самоуправе, представници верских заједница и родбина породице Милић.

Браћа Срђан и Бобан Милић били су припадници Приштинског корпуса. Погинули су у размаку од неколико дана за време НАТО агресије 1999. године, борећи се за своју земљу, свој народ и слободу. Трећи брат Горан преминуо је од туге годину касније.

Додела борачких споменица установљена је Законом о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица и Уредбом о „Борачкој споменици“ коју је Влада Републике Србије донела у марту 2023. године. Реч је о посебном националном признању, које се додељује лицима која су стекла статус борца по Закону о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.06.2023
mp4 (492,72 MB)
Обраћање министра Вучевића
27.06.2023
mp4 (284,22 MB)
Изјава министра Вучевића
27.06.2023
mp4 (54,44 MB)
Обраћање Наде Милић
27.06.2023
mp4 (143,68 MB)
Додела Борачких споменица