Министарство одбране Републике Србије
 
25.06.2023.

Саопштење



Поводом још једног политикантског саопштења Војног синдиката Србије којим се покушава урушити углед Војске Србије Министарство одбране саопштава да је утврђивање чињеница и даље поступање у случајевима у којима је дошло до трагичног исхода губитка живота наших припадника, у складу са законом, у надлежности правосудних органа Републике Србије. 
 
Јавности указујемо на чињеницу да је најновији јавни позив Војног синдиката на формирање "независне  државне комисије" која би, наводно испитала околности погибије припадника Војске Србије протеклих година и остале тобожње "злоупотребе" у систему одбране, ништа друго до јалов политикантски покушај стицања медијске пажње.
 
Предлогом да њихов представник буде део тог параинституционалног "независног" тела, такозвани синдикалци поручују да је њихово "знање" и "поштење" фактор који ће допринети расветљавању поменутих случајева и бити опредељујуће за поштовање закона.
 
Чак је и површним познаваоцима права јасно да су околности и чињенице утврђивања узрока несрећа наших колега и њихових породица у надлежности Тужилаштва које је једино овлашћено да у вези са тим обавештава јавност. Министарство одбране и Војска Србије су, што је јавности познато, у складу са сопственим, у закону утемељеним надлежностима поступали у случајевима губитка живота припадника МО и ВС, те да су у свему, потпуно и правовремено сарађивали са надлежним тужиоцима.
 
Министарство одбране и Војска Србије имају пуно поверење у правосудне органе наше земље и осуђују сваки покушај притиска на независност и објективност рада тужилаца и судија што својим јавним иступима, поред сталних покушаја рушења угледа наше Војске, управо чини Војни синдикат.
 
Сматрамо да је Војни синдикат одавно занемарио своју основну улогу - да се бори за права и боље услове рада припадника МО и ВС у корист политичких амбиција својих вођа.