Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2023.

Обука војника рода артиљерије



Војници генерације „март 2023“ који други део војног рока служе у Мешовитој артиљеријској бригади интензивно се обучавају за реализацију колективних задатака.

Они су распоређени у топовско-хаубички дивизион и пролазе обуку за борбену употребу вучних топ-хаубица 152 мм М-84 „нора“, које се користе за пружање ватрене подршке снагама у операцији.

У овој јединици војници пролазе садржаје тактичке и ватрене обуке и унапређују знања о средствима и опреми у роду артиљерије. Тежиште у овој фази је на тактици и извођењу практичних радњи, од извиђања и поседања ватреног положаја, преко припреме и прорачуна елемената за дејство до рада послуга након издавања команде за гађање.

Младе артиљерце у наставку очекују комплекснији садржаји обучавања на терену и програмска гађања, на којима ће бити у прилици да покажу своју оспособљеност за дужности у саставу послуга топ-хаубице и да се увере у ватрене могућности овог борбеног средства.

Војници су у Мешовиту артиљеријску бригаду распоређени, на основу специјалности за које су регрутовани, након успешно савладане индивидуалне обуке у центрима Команде за обуку. Многи од њих ће баш у овој јединици засновати радни однос у својству професионалног војника Војске Србије, за шта се већ сада могу пријавити.
photoФОТОГАЛЕРИЈА