Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2023.

Почела међународна вежба „Платинасти вук 23“У бази „Југ“ код Бујановца данас је почела међународна тактичка вежба обучавања „Платинасти вук 23“, на којој учествују припадници Војске Србије и оружаних снага из девет других држава.

Вежба се одржава до 27. јуна на полигону „Боровац“ и у бази Југ“, у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава. Циљ је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

У наредне две недеље, официри, подофицири и војници из Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, САД, Северне Македоније, Словеније и Србије, њих око 600, увежбаваће тактике, технике и процедуре које се примењују приликом анагажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја. Борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту део су вежбовних активности предвиђених сценариом вежбе.

Значај вежби из серије „Платинасти вук“, које се у Србији реализују од 2014. године, огледа се у подизању како капацитета за планирање, организовање и извођење међународних вежби тако и способности јединица Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама уз употребу, између осталог, и неубојитог оружја.
photoФОТОГАЛЕРИЈА