Министарство одбране Републике Србије
 
13.06.2023.

Студијске посете полазника Високих студија безбедности и одбране безбедносним институцијама у Бриселу и Паризу



Полазници 12. класе Високих студија безбедности и одбране Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник“, са начелницима ШНО и ВСБО пуковницима Мићом Сувајцем и Бранком С. Мишићем, боравили су у студијским посетама Бриселу и Паризу.

Током посета, полазницима ВСБО представљени су системи колективне и кооперативне безбедности и одбране и национални системи земаља које тим системима припадају. У седишту НАТО и институцијама ЕУ у Бриселу полазницима су презентовани стратегијски концепти наведених организација, текуће операције, активности и перспективе имплементације тих концепата у светлу актуелне геополитичке ситуације у Европи и свету.

Такође, у Паризу су им представљени ставови Републике Француске о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у Европи и свету, као и француски стратегијски приоритети на Западном Балкану и у индо-пацифичком региону.

Полазници ВСБО у Бриселу и Паризу имали су састанке са амбасадорима Републике Србије при НАТО и ЕУ, односно у Краљевини Белгији и Републици Француској.

Студијска путовања у иностранство планске су и редовне активности ВСБО. Предвиђене су Програмом усавршавања и имају циљ да полазницима буду представљени елементи и функционисање система националне безбедности других држава, односно, међународних организација безбедносно-одбрамбеног карактера.
photoФОТОГАЛЕРИЈА