Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.06.2023.

Studijske posete polaznika Visokih studija bezbednosti i odbrane bezbednosnim institucijama u Briselu i Parizu



Polaznici 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“, sa načelnicima ŠNO i VSBO pukovnicima Mićom Suvajcem i Brankom S. Mišićem, boravili su u studijskim posetama Briselu i Parizu.

Tokom poseta, polaznicima VSBO predstavljeni su sistemi kolektivne i kooperativne bezbednosti i odbrane i nacionalni sistemi zemalja koje tim sistemima pripadaju. U sedištu NATO i institucijama EU u Briselu polaznicima su prezentovani strategijski koncepti navedenih organizacija, tekuće operacije, aktivnosti i perspektive implementacije tih koncepata u svetlu aktuelne geopolitičke situacije u Evropi i svetu.

Takođe, u Parizu su im predstavljeni stavovi Republike Francuske o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u Evropi i svetu, kao i francuski strategijski prioriteti na Zapadnom Balkanu i u indo-pacifičkom regionu.

Polaznici VSBO u Briselu i Parizu imali su sastanke sa ambasadorima Republike Srbije pri NATO i EU, odnosno u Kraljevini Belgiji i Republici Francuskoj.

Studijska putovanja u inostranstvo planske su i redovne aktivnosti VSBO. Predviđene su Programom usavršavanja i imaju cilj da polaznicima budu predstavljeni elementi i funkcionisanje sistema nacionalne bezbednosti drugih država, odnosno, međunarodnih organizacija bezbednosno-odbrambenog karaktera.
photoFOTOGALERIJA