Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2023.

Министар Вучевић присуствовао почетку припремних радова на изградњи објекта у оквиру пројекта БИО4



Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовали су данас почетку припремних радова на изградњи објекта у оквиру пројекта БИО4 на локацији Раковица село.  

Обиласку су присуствовали министарка здравља Даница Грујичић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар за јавна улагања Марко Благојевић и в.д. директора Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ Лука Драгачевић.

Председница Владе Брнабић, након обиласка, рекла је да ће пројекат БИО4 кампус обезбедити даљи одрживи раст, да Србија сачува место међу европским лидерима у области савремених технологија, јер како је додала биотехнологија је будућност, синергија између информационих технологија и вештачке интелигенције и свега онога што се назива наука о животу.

Министар Вучевић, том приликом, истакао је да је Министарство одбране поуздан партнер, заједно са осталим министарствима, у реализацији овог битног пројекта.

- Овај пројекат можда није за свеукупну јавност претерано атрактиван, а стратешки је битан и од стратешког је значаја за даљи развој Републике Србије, пре свега по питању здравља, али и безбедности наших грађана, односно наше државе. И све ово што видите на локацији Раковица село је координирано са свим министарствима која су укључена, а носилац активности је Министарство одбране – рекао је министар Вучевић.

Он је истакао да ће се водити рачуна да све буде урађено по правилима и у оквиру предвиђених рокова.

- Честитам свима који су покренули ову иницијативу и осмислили, не само нову локацију или премештање института “Торлак” и цивилног и војног дела, него пре свега оно што ће представљати изградња БИО4 кампуса и будућности Србије, свакако и сигурније здравствене безбедности свих наших грађана – поручио је министар Вучевић.

БИО4 кампус, који скраћено представља четри кључне области: биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет, јединствен је мултидисциплинарни пројекат у ширем региону. Планирано је да се у њему налазе научне институције и факултети.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2023
mp4 (325,61 MB)
Обраћање председнице Владе Брнабић
29.05.2023
mp4 (110,78 MB)
Обраћање министра Вучевића
29.05.2023
mp4 (76,69 MB)
Обилазак почетка радова