Министарство одбране Републике Србије
 
25.05.2023.

Завршена стручна обука овлашћених лица субјеката планирања одбране



Свечано уручење потврда о успешно завршеној обуци овлашћених лица субјеката планирања одбране уприличено је данас у Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали помоћник министра одбране за људске ресурсе Синиша Радовић и начелник Управе за обавезе одбране пуковник Горан Десанчић.
Стручну обуку успешно је завршило 98 овлашћених лица субјеката планирања одбране, а обука је била прилика да стекну, али и прошире теоријска и практична знања у пословима који се тичу организовања, планирања и спровођења припрема за одбрану у субјектима планирања одбране.
Потврде о успешно завршеној обуци уручио je помоћник министра Радовић, истичући да је пред Управом за обавезе одбране сложен задатак координације планирања и припреме одбране са већим бројем оспособљених и одговорних лица.
 
- Ваша способност ће бити на искушењу, оспособљавањем лица постављаће се тежа питања. Уверен сам да ће Управа за обавезе одбране одговорити на прави начин, као што је то и до сада радила, а ви господо која данас завршавате, као одговорна и овлашћена лица, немојте их штедети, питајте их, они као искусни људи који су дуго  у систему и баве се овим послом увек ће наћи одговор. Једино тако ћемо створити услове да бранимо и одбранимо нашу земљу ако и када то буде требало – рекао је помоћник министра Радовић.
Захвалнице за допринос у реализацији ове стручне обуке извођачима тематских садржаја уручио је начелник Управе за обавезе одбране пуковник Десанчић. Стручна обука је обухватала излагања 23 предавача и шест асистената у циљу оспособљавања полазника за практичну примену законских и подзаконских прописа за послове планирања припрема за одбрану.
 
У име свих полазника стручне обуке обратио се државни секретар Министарства за бригу о породици и демографију Мирко Јанић, указујући на значај питања одбране, који се огледа у изазовима данашњнице.
- Циљ обуке био је да проширимо своја знања, обогатимо своје искуство, ојачамо своје компетенције и будемо спремни за послове организовања, планирања и спровођења припрема за одбрану у субјектима планирања одбране и у том смислу обука је успешно реализована. Колико је питање одбране значајно за све државе и друштва најбоље говори данашњица која је препуна изазова, зато сви заједно морамо бити свесни тога и спремни да дамо свој допринос у планирању одбране. Додатно оспособљавање је један од предуслова за успешно планирање одбране – рекао је државни секретар Јанић.
 
Управа за обавезе одбране и регионални центри Министарства одбране су од почетка 2023. године спровели две стручне обуке облашћених лица субјеката планирања одбране, а до краја године у плану је оспособљавање укупно 216 лица.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА