Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.05.2023.

Završena stručna obuka ovlašćenih lica subjekata planiranja odbrane



Svečano uručenje potvrda o uspešno završenoj obuci ovlašćenih lica subjekata planiranja odbrane upriličeno je danas u Domu Garde na Topčideru. Svečanosti su prisustvovali pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i načelnik Uprave za obaveze odbrane pukovnik Goran Desančić.
Stručnu obuku uspešno je završilo 98 ovlašćenih lica subjekata planiranja odbrane, a obuka je bila prilika da steknu, ali i prošire teorijska i praktična znanja u poslovima koji se tiču organizovanja, planiranja i sprovođenja priprema za odbranu u subjektima planiranja odbrane.
Potvrde o uspešno završenoj obuci uručio je pomoćnik ministra Radović, ističući da je pred Upravom za obaveze odbrane složen zadatak koordinacije planiranja i pripreme odbrane sa većim brojem osposobljenih i odgovornih lica.
 
- Vaša sposobnost će biti na iskušenju, osposobljavanjem lica postavljaće se teža pitanja. Uveren sam da će Uprava za obaveze odbrane odgovoriti na pravi način, kao što je to i do sada radila, a vi gospodo koja danas završavate, kao odgovorna i ovlašćena lica, nemojte ih štedeti, pitajte ih, oni kao iskusni ljudi koji su dugo  u sistemu i bave se ovim poslom uvek će naći odgovor. Jedino tako ćemo stvoriti uslove da branimo i odbranimo našu zemlju ako i kada to bude trebalo – rekao je pomoćnik ministra Radović.
Zahvalnice za doprinos u realizaciji ove stručne obuke izvođačima tematskih sadržaja uručio je načelnik Uprave za obaveze odbrane pukovnik Desančić. Stručna obuka je obuhvatala izlaganja 23 predavača i šest asistenata u cilju osposobljavanja polaznika za praktičnu primenu zakonskih i podzakonskih propisa za poslove planiranja priprema za odbranu.
 
U ime svih polaznika stručne obuke obratio se državni sekretar Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Mirko Janić, ukazujući na značaj pitanja odbrane, koji se ogleda u izazovima današnjnice.
- Cilj obuke bio je da proširimo svoja znanja, obogatimo svoje iskustvo, ojačamo svoje kompetencije i budemo spremni za poslove organizovanja, planiranja i sprovođenja priprema za odbranu u subjektima planiranja odbrane i u tom smislu obuka je uspešno realizovana. Koliko je pitanje odbrane značajno za sve države i društva najbolje govori današnjica koja je prepuna izazova, zato svi zajedno moramo biti svesni toga i spremni da damo svoj doprinos u planiranju odbrane. Dodatno osposobljavanje je jedan od preduslova za uspešno planiranje odbrane – rekao je državni sekretar Janić.
 
Uprava za obaveze odbrane i regionalni centri Ministarstva odbrane su od početka 2023. godine sproveli dve stručne obuke oblašćenih lica subjekata planiranja odbrane, a do kraja godine u planu je osposobljavanje ukupno 216 lica.
 
photoFOTOGALERIJA