Министарство одбране Републике Србије
 
25.05.2023.

Кандидати за пријем у специјалне јединице по Пројекту 5.000 положили војничку заклетвуПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности полагања заклетве кандидата за пријем у специјалне јединице по Пројекту 5.000, у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. Заклетву су положили кандидати за пријем у 63. падобранску бригаду, 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене „Кобре“ који нису одслужили војни рок са оружјем.

Министар Вучевић честитао је кандидатима положену заклетву и поручио да је данашња свечаност по много чему посебна и јединствена.

- Никада раније у овом граду није био окупљен толики број изабраних младића и девојака, способних не само за војну службу, већ за војну службу у специјалним јединицама Војске Србије, у јединицама које захтевају највиши ниво психофизичке припремљености и мотивисаности за извршавање војних задатака. Данашња свечаност биће уписана у историју, јер започиње остваривање пројекта којим ће специјалне снаге Војске Србије порасти на број од 5.000 припадника. Значај тог пројекта за безбедност Републике Србије у целини, али и за сваког њеног грађанина је изузетан – истакао је министар Вучевић и додао да смо сви сведоци тешког времена у којем живимо.

Према његовим речима, одговор на савремене изазове и претње безбедности захтева значајна улагања у наоружање и војну опрему, у чему су протеклих неколико година направљени велики искораци, захтева и врхунски обучене, спретне, способне, мотивисане и храбре професионалне војнике, а посебно захтева врхунске специјалне јединице и то је следеће тежиште рада Министарства одбране и Војске Србије.

- Одлуком врховног команданта Војске Србије председника Републике Александра Вучића на овај начин реализујемо формирање ударне силе наше војске, елитних јединица, најбоље обучених и најбоље опремљених. Будући припадници специјалних јединица, никада не заборавите да ступате у оно што заиста с правом зовемо најснажнији, најелитнији део Војске Србије, у јединице које су овенчане славом, победама, али и великим бројем страдалих јунака за слободу наше отаџбине – рекао је министар Вучевић.

Министар одбране нагласио је да са искреним поштовањем и истинским поносом стаје пред данашњи строј изабраних младих родољуба, решених да своју снагу и способност, снажну вољу и чврстину карактера као професионални војници ставе на располагање Војсци Србије и отаџбини.

- Ви сте своју љубав према отаџбини преточили у најчаснији позив да служите својој Србији. Захвалан сам вашим породицама што су вас одгајали у оваквом духу – духу љубави према ближњима, према својој породици, свом имену и презимену, али и према свим грађанима наше државе и нашој мајци Србији. Од сада, вашој моралној снази и психофизичкој спремности додаћете војну дисциплину и врхунску обученост. Како је говорио српски генерал из 19. века Јован Мишковић – само родољубље и дисциплина загрљени, извршиће сваки часни и тешки задатак. Пред вама су, заиста, часни и тешки војни задаци, а ја вам желим да их извршавате у миру. Ако неки народ зна вредност мира, онда је то наш слободољубиви народ. Будите чувари нашег народног мира увек и на сваком месту у својим витешким врлинама крепите наш народ – рекао је министар одбране.

Говорећи о историји специјалних јединица српске војске, министар Вучевић рекао је да је она дуга и славна и поручио данашњем строју кандидата да буду достојни традиције и предака, имена и униформе српског војника.

- Будите поносни на статус припадника специјалних јединица. Будите то што јесте и чувајте Србију. У вас гледају наши небески јунаци, али и наша будућа поколења. У овом сте строју, јер сте изабрани по својим карактеристикама да се можете сврстати у савремене српске витезове. Такве људе као што сте ви може само Србија дати. Таква срца само дух Божији ствара. Витезови Србије, нека се памте ваша имена на потписаним заклетвама. Србији смо одговорни, а њеној слободи обавезни. А Србија ће знати да памти и поштује своје најбоље синове и кћери. И то је данас наша заклетва вама. Живела Војска Србије! Живела Србија – поручио је министар Вучевић.

Полагању заклетве присуствовали су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан који је био и командант свечаности, заменик команданта 63. падобранске бригаде пуковник Ненад Булатовић, главни подофицир Војске Србије заставник Ненад Стевић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница, локалне самоуправе, породице, родбина и пријатељи кандидата.

Кандидати су успешно савладали основну војну обуку и после положене заклетве биће упућени на селективну обуку која се састоји из више елиминационих фаза. Најуспешнији кандидати добиће прилику да ступе у професионалну војну службу на одређено време у трајању од шест месеци уз могућност продужетка уговора о раду на период до три године и његовог каснијег обнављања.

Најуспешније кандидате који постану припадници Војске Србије очекује континуирана обука и усавршавање, рад са најсавременијим наоружањем и опремом, као и стимулативна основна зарада од око 220.000 динара која ће се, у зависности од нивоа оспособљености и формацијског места, значајно увећавати.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.05.2023
mp4 (517,7 MB)
Обраћање министра Вучевића
25.05.2023
mp4 (194,05 MB)
Полагање заклетве