Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2023.

Активна фаза вежбе „Заједнички одговор 2023"



Јединице Војске Србије које су прешле у активну фазу здружене тактичке вежбе снага одбране Републике Србије са бојевим гађањима „Заједнички одговор 2023“ увежбавају извођење борбених дејстава и операција на сталним и привременим полигонима.

На полигону „Пештер“ су у току тактичка увежбавања дела јединица Копнене војске и 63. падобранске бригаде. Реализују се гађања из оклопних борбених возила „лазар 3“ и БРДМ-2, самоходних хаубица 122 мм, минобацача 82 мм и 120 мм и широке палете стрељачког наоружања.

На полигону „Пасуљанске ливаде“ реализују се гађања у дневним и ноћним условима, тактичке вежбе пешадијских, оклопних, артиљеријских и артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства, као и тактичка увежбавања инжињеријских, логистичких и јединица везе задужених за обезбеђење и подршку у борбеној операцији.

У оквиру комплексних активности на увежбавању припреме и извођења противтерористичке операције дању и ноћу, припадници 72. бригаде за специјалне операције и Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова увежбавају специјална дејства на маршу са предвиђањем борбе у сусрету.

Део вежбовних састава реализује активности у покрету, док ће, у складу са сценаријом вежбе и планираном динамиком, остале јединице наредних дана прећи у активну фазу и започети комплексније облике обучавања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА