Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2023.

Учешће Војске Србије у литијској пратњи моштију Светог владике НиколајаПрипадници Војске Србије са свештенством и монаштвом Епархије ваљевске учествују данас у испраћају кивота са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског, из Ваљева у Београд, где ће сутра бити пронет улицама главног града на челу Спасовданске литије.

Испраћају и литијској пратњи присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић и начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић.

Војска Србије одазвала се позиву његове светости патријарха српског господина Порфирија да традиционално учествује у Спасовданској литији, а ове године и пратњи моштију Светог владике Николаја, поводом обележавања деценије од враћања верске службе у Војску Србије.

Припадници Другог центра за обуку Команде за обуку учествовали су у преносу кивота са моштима Светог владике Николаја из места њиховог сталног пребивања – манастира Лелић код Ваљева до Храма Покрова Пресвете Богородице, после чега је испред Покровске цркве формирана литија, коју су предводили епископ ваљевски Исихије и епископ липљански и војни Доситеј, викар патријарха српског господина Порфирија. Мошти су потом литијски пренете у Храм Васкрсења Христовог у Ваљеву, где је служен Акатист Светом владики Николају.

Такође, припадници наше војске данас учествују и у преносу и пратњи моштију из Ваљева до Вазнесењске цркве у Београду, где ће бити дочекане пред празнично бденије у вечерњим часовима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.05.2023
mp4 (169,72 MB)
Испраћај кивота са моштима Светог владике Николаја