Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2023.

Отворена манифестација „Балкански скок пријатељства 2023“



Традиционална манифестација „Балкански скок пријатељства 2023“ отворена је данас на спортском аеродрому „Лисичји јарак“.

Отварању манифестације присуствовали су начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба (Ј-2) бригадни генерал Драган Арсенијевић, заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Бране Крњајић, председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић и секретар Удружења ветерана 63. падобранске бригаде из Црне Горе протојереј Мијајло Бацковић.
 
Заменик команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Крњајић поздравио је присутне, а учесницима пожелео ведро небо.
 
Према речима пуковника у пензији Ненада Кузмановића из удружења падобранског Клуба ветерана 63.падобранске бригаде "Архистратиг", манифестација ће ове године окупити око 150 учесника.
- Данас почиње такмичарски део програма, који ће трајати до недеље, 21. маја. Ове године први пут су дошли учесници из Финске и Велике Британије, а надам се да ће од следеће године одзив бити још већи. Конкуренција је оштра, има 10 падобранских екипа у такмичарском делу догађаја. Видећемо какви ће резултати бити, срећа прати храбре, нека победи најбољи – рекао је пуковник у пензији Кузмановић.
 
Приликом отварања манифестације, председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић указао је на значај падобранства, без кога, према његовим речима, нема ваздухопловног спорта и ваздухопловства.
 
- Ја живим у том уверењу, као и у уверењу да ћемо учинити да ова манифестација траје, да буде боља, успешнија и масовнија. Ово што ви радите је изузетно важно за ваздухопловни спорт Србије и за спорт уопште – рекао је Булатовић.

Учеснике традиционалне падобранске манифестације, према мишљењу секретара удружења ветерана 63. падобранске бригаде из Црне Горе протојереја Мијајла Бацковића обједињују пушка, купола и црвена беретка.
 
- То су једине три ствари које су на овом аеродрому важне за све нас овде и зато желим да се још много година окупљамо, славимо и прослављамо часно и велико име бригаде и ове црвене беретке, која је симбол крви браће која су дала живот да би ми данас овде слободно стајали – рекао је протојереј Бацковић.
 
Такмичарски део манифестације отворила је падобранска екипа Војске Србије „Небеске видре", што је претходно одређено жребом.

На овогодишњој манифестацији учествују падобранци из 14 земаља: Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Мађарске, Бугарске, Белгије, Велике Британије, Финске, Немачке, Израела и Аустралије.
 
„Балкански скок пријатељства 2023“ организују Падобрански клуб ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије, 63. падобранске бригаде, Министарства спорта, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Специјалне антитерористичке јединице МУП-а и падобранских клубова „Феникс“ и „Делта“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА