Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.05.2023.

Otvorena manifestacija „Balkanski skok prijateljstva 2023“



Tradicionalna manifestacija „Balkanski skok prijateljstva 2023“ otvorena je danas na sportskom aerodromu „Lisičji jarak“.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba (J-2) brigadni general Dragan Arsenijević, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Brane Krnjajić, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović i sekretar Udruženja veterana 63. padobranske brigade iz Crne Gore protojerej Mijajlo Backović.
 
Zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Krnjajić pozdravio je prisutne, a učesnicima poželeo vedro nebo.
 
Prema rečima pukovnika u penziji Nenada Kuzmanovića iz udruženja padobranskog Kluba veterana 63.padobranske brigade "Arhistratig", manifestacija će ove godine okupiti oko 150 učesnika.
- Danas počinje takmičarski deo programa, koji će trajati do nedelje, 21. maja. Ove godine prvi put su došli učesnici iz Finske i Velike Britanije, a nadam se da će od sledeće godine odziv biti još veći. Konkurencija je oštra, ima 10 padobranskih ekipa u takmičarskom delu događaja. Videćemo kakvi će rezultati biti, sreća prati hrabre, neka pobedi najbolji – rekao je pukovnik u penziji Kuzmanović.
 
Prilikom otvaranja manifestacije, predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović ukazao je na značaj padobranstva, bez koga, prema njegovim rečima, nema vazduhoplovnog sporta i vazduhoplovstva.
 
- Ja živim u tom uverenju, kao i u uverenju da ćemo učiniti da ova manifestacija traje, da bude bolja, uspešnija i masovnija. Ovo što vi radite je izuzetno važno za vazduhoplovni sport Srbije i za sport uopšte – rekao je Bulatović.

Učesnike tradicionalne padobranske manifestacije, prema mišljenju sekretara udruženja veterana 63. padobranske brigade iz Crne Gore protojereja Mijajla Backovića objedinjuju puška, kupola i crvena beretka.
 
- To su jedine tri stvari koje su na ovom aerodromu važne za sve nas ovde i zato želim da se još mnogo godina okupljamo, slavimo i proslavljamo časno i veliko ime brigade i ove crvene beretke, koja je simbol krvi braće koja su dala život da bi mi danas ovde slobodno stajali – rekao je protojerej Backović.
 
Takmičarski deo manifestacije otvorila je padobranska ekipa Vojske Srbije „Nebeske vidre", što je prethodno određeno žrebom.

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju padobranci iz 14 zemalja: Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Mađarske, Bugarske, Belgije, Velike Britanije, Finske, Nemačke, Izraela i Australije.
 
„Balkanski skok prijateljstva 2023“ organizuju Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, 63. padobranske brigade, Ministarstva sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a i padobranskih klubova „Feniks“ i „Delta“.
 
photoFOTOGALERIJA