Министарство одбране Републике Србије
 
01.05.2023.

Изашао је нови број "Одбране"



Мајски број магазина „Одбрана” посвећен је Дану Војске Србије. Започињемо га текстом о приказу способности Војске на батајничком аеродрому под симболичким називом „Гранит 2023”. Заједнички утисак многобројних посетилаца након изузетно богатог и атрактивног програма био је да је Војска Србије сваким даном све снажнија. Видели смо 2.300 средстава наоружања и војне опреме и шездесет ваздухоплова, а многа од тих средстава изнедрила је домаћа памет.
Овогодишње обележавање Дана Војске Србије почело је доделом признања за најбоље научне радове у области одбране, а међу добитницима су пуковник доц. др Иван Покрајац из ВТИ-а и др Милица Рајовић са ВМА, о којима пишемо на страницама „Одбране”.

Када војска изађе на „терен” да покаже шта уме, зна и може, у сваки њен покрет уграђени су сати, дани и године обуке. Изабрали смо да у броју посвећеном Дану Војске Србије пишемо о Центру за обуку Копнене војске у Пожаревцу.

Како је Гарда „лице Војске Србије”, а њена историја са најдужом традицијом, посетили смо их да у сусрет њиховом дану видимо којим корацима данас корача елитни плави строј. Истовремено, у рубрици Историја подсетили смо се историјата Гарде.

У празничном броју Арсенал смо обогатили снајперским пушкама домаће производње.

Текстом о изложби Војног музеја поводом Дана Војске Србије „Војне заставе код Срба од Првог српског устанка до краја Првог светског рата” подсећамо на знамења части и славе – верност војној застави је света дужност сваког војника.

У рубрици Глобално пишемо о води, јер приступ и контрола водних ресурса могу бити озбиљан извор конфликата међу нацијама, са потенцијалом до нивоа ратовања.

Одељење за војну историју Института за стратегијска истраживања у сарадњи са Катедром друштвених наука Војне академије организовало је 5. априла округли сто „ЈНА и изазови војног професионализма” у оквиру научноистраживачког пројекта „Развој професионалне војне организације у Србији 1804–1990: искуства и поуке”. У рубрици Поводи преносимо ставове учесника тог скупа.

Људи – обучени, образовани, иновативни, морално и духовно свесни и спремни да носе униформу – окосница су чврстине и снаге Војске. О њима пишемо у сваком броју „Одбране”, а у празничном поготово. Доносимо текст о најбезбеднијим возачима у Министарству одбране и Војсци Србије за прошлу годину; представљамо пуковника у пензији Жељка Обрадовића, дугогодишњег команданта Првог центра за обуку у Сомбору, а сада председника Организације резервних војних старешина Војводине. Своја искуства из мировних мисија преносе нам потпуковник др Бранко Савић из Ваздухопловномедицинског института и заставник прве класе Драгиша Матић из Центра за обуку РВ и ПВО Команде за обуку.

Подсећамо и на заставника прве класе у пензији Мирољуба Јанићијевића, искусног падобранаца, који је настрадао на узлетишту Коритњак изнад Нишке Бање током активних припрема за такмичарску сезону у параглајдингу и падобранству.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 372
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
Дан Војске Србије
СНАГА ГРАНИТА
 
СПЕЦИЈАЛ
Стр. 4
Приказ способности Војске Србије „Гранит 2023”
САМО СНАЖНА ВОЈСКА ЧУВА МИР
 
У ФОКУСУ
Стр. 14
Активности Министарства одбране и Војске Србије у априлу
НА ПУТУ МИРА И НАПРЕТКА
 
СИСТЕМ
Стр. 18
Гарда Војске Србије
ЕЛИТНИ ПЛАВИ СТРОЈ
 
Стр. 24
Центар за обуку Копнене војске у Пожаревцу
СПРЕМНИ И ОПРЕМЉЕНИ
 
Стр. 28
Најбезбеднији возачи у Министарству одбране и Војсци Србије
ЧОВЕК КЉУЧНИ ФАКТОР
 
Стр. 30
Потпуковник др Бранко Савић, Ваздухопловномедицински институт
ОФИЦИР И ЛЕКАР – ДВЕ ПРОФЕСИЈЕ ПОСВЕЋЕНЕ ЧОВЕКУ
 
Стр. 32
Заставник прве класе Драгиша Матић из Центра за обуку РВ и ПВО Команде за обуку
ЧАСТ ЈЕ ПРИПАДАТИ ВОЈСЦИ СРБИЈЕ
 
Стр. 34
Признања за најбоље војне научне радове
ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ОДБРАНУ – ПАМЕТ НАШИХ ЉУДИ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 38
Модел фабрике „Застава оружје”
СНАЈПЕРСКЕ ПУШКЕ СРБИЈЕ
 
ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 48
Вода – од сарадње до сукоба
СВЕТ ИСПОД ПОВРШИНЕ
 
ПОВОДИ
Стр. 54
Округли сто „ЈНА и изазови војног професионализма”
ЗНАЧАЈНА ИСКУСТВА И КОРИСНЕ ПОУКЕ
 
Стр. 58
Председник ОРВС Војводине Жељко Обрадовић
ЧОВЕК ЈЕ ПОКРЕТАЧ
 
КУЛТУРА
Стр. 62
Изложба застава у Војном музеју
ЗНАМЕЊА ЧАСТИ И СЛАВЕ
 
ИСТОРИЈА
Стр. 64
Гарда Војске Србије
ЈЕДИНИЦА СА НАЈДУЖОМ ТРАДИЦИЈОМ
 
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ
Стр. 72
Заставник прве класе у пензији Мирољуб Јанићијевић погинуо приликом полетања параглајдингом
ТРАГЕДИЈА НА КОРИТЊАКУ
 
КОНКУРСИ
Стр. 73
Сервисне информације, конкурси