Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2023.

Студијска посета полазника Високих студија безбедности и одбране Босни и Херцеговини



Полазници 12. класе Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) боравили су у студијској посети Босни и Херцеговини.

Боравећи у Сарејеву, полазници ВСБО обишли су институције председништва и оружаних снага Босне и Херцеговине. Представници Оружаних снага Босне и Херцеговине, ЕУФОР -  операције „Althea”  и Организације НАТО штаба Сарајево упознали су полазнике са задацима, организацијом и реализацијом државних и наддржавних војних организација у БиХ.

Током посете Сарајеву, пријем за полазнике ВСБО организовала је председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић која их је упознала са стањем и правцима деловања Босне и Херцеговине.

Начелник Школе националне одбране „Војвода Радомир Путник” пуковник Мићо Сувајац захвалио је домаћинима, а студијска посета Босни и Херцеговини настављена је посетом Бања Луци у којој су полазници ВСБО имали прилику да сагледају опремљеност, оспособљеност и ангажовање снага безбедности Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Полазници ВСБО обишли су Центар за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске, где су их примили ресорни министар Синиша Каран и директор полиције Синиша Кострешевић, а имали су прилику да обиђу Управу за обезбеђење личности и објеката, жандармерију и хеликоптерску јединицу.

Пријем за полазнике ВСБО организовао је председник Народне скупштине Рeпублике Српске Ненад Стевандић, а присуствовали су му генерални конзул Републике Србије у Бања Луци Милош Вујић и саветник председника Републике Српске Синиша Видојевић.

Студијска посета Босни и Херцеговини завршена је обиласком касарне “Козара”.
photoФОТОГАЛЕРИЈА