Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2023.

Захвалнице војним гимназијалцима за учешће на књижевном конкурсу



На свечаности поводом завршетка 23. књижевног конкурса Огранка Вукове задужбине „Друштво за неговање духовних вредности Вук Караџић – Ниш“, ученицима и наставницима Војне гимназије уручене су захвалнице и књиге, а Војној гимназији уручена је посебна захвалница за изузетно учешће војних гимназијалаца на овом конкурсу.

Свечаност је одржана у згради Универзитета у Нишу, а теме конкурса биле су везане за значајне годишњице наших књижевника, које се навршавају у 2023. години.

Ученици Војне гимназије представили су се радовима о Његошу, Змају, Дучићу и Црњанском, а квалитетом написаног, наступом и понашањем привукли су велику пажњу свих присутних. Њихови радови, поезија и проза, посвећени великанима наше књижевности, никога нису оставили равнодушним.

Посебна захвалница за изузетно учешће на овом конкурсу, додељена је Војној гимназији, као школи са највећим бројем послатих радова. Висок и уједначен квалитет  војних гимназијалаца задао је жирију „тежак задатак“, али је пронађено компромисно решење - сви ученици Војне гимназије, учесници конкурса, добили су захвалнице и награде.

Награђени су ученици другог разреда Марија Ковачевић, Дуња Радосављевић, Лука Стошић, Дуња Кнежевић, Анђела Младеновић, ученица трећег разреда Анђела Благојевић и матуранти Иван Радојевић, Тијана Перишић, Петра Стојановић, Дајана Станковић, Душан Марјановић и Михајло Николић.

Захвалнице за изузетан менторски рад и допринос реализацији конкурса додељене су професоркама српског језика и књижевности Војне гимназије Жељани Андријевић Андрић, Сањи Новић и Александри Ракић.

- Књижевност одувек заузима важно место у образовању будућих официра, а неговање српског језика и књижевности и књижевне акције, које привлаче све већу пажњу установа културе и образовања, постају свакодневница у Војној гимназији и на то сам веома поносна. Наши ученици радо читају, а ми смо увек ту за њих да заједно тумачимо књижевна дела и учимо – наглашава професорка Андријевић Андрић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА