Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2023.

Zahvalnice vojnim gimnazijalcima za učešće na književnom konkursu



Na svečanosti povodom završetka 23. književnog konkursa Ogranka Vukove zadužbine „Društvo za negovanje duhovnih vrednosti Vuk Karadžić – Niš“, učenicima i nastavnicima Vojne gimnazije uručene su zahvalnice i knjige, a Vojnoj gimnaziji uručena je posebna zahvalnica za izuzetno učešće vojnih gimnazijalaca na ovom konkursu.

Svečanost je održana u zgradi Univerziteta u Nišu, a teme konkursa bile su vezane za značajne godišnjice naših književnika, koje se navršavaju u 2023. godini.

Učenici Vojne gimnazije predstavili su se radovima o Njegošu, Zmaju, Dučiću i Crnjanskom, a kvalitetom napisanog, nastupom i ponašanjem privukli su veliku pažnju svih prisutnih. Njihovi radovi, poezija i proza, posvećeni velikanima naše književnosti, nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Posebna zahvalnica za izuzetno učešće na ovom konkursu, dodeljena je Vojnoj gimnaziji, kao školi sa najvećim brojem poslatih radova. Visok i ujednačen kvalitet  vojnih gimnazijalaca zadao je žiriju „težak zadatak“, ali je pronađeno kompromisno rešenje - svi učenici Vojne gimnazije, učesnici konkursa, dobili su zahvalnice i nagrade.

Nagrađeni su učenici drugog razreda Marija Kovačević, Dunja Radosavljević, Luka Stošić, Dunja Knežević, Anđela Mladenović, učenica trećeg razreda Anđela Blagojević i maturanti Ivan Radojević, Tijana Perišić, Petra Stojanović, Dajana Stanković, Dušan Marjanović i Mihajlo Nikolić.

Zahvalnice za izuzetan mentorski rad i doprinos realizaciji konkursa dodeljene su profesorkama srpskog jezika i književnosti Vojne gimnazije Željani Andrijević Andrić, Sanji Nović i Aleksandri Rakić.

- Književnost oduvek zauzima važno mesto u obrazovanju budućih oficira, a negovanje srpskog jezika i književnosti i književne akcije, koje privlače sve veću pažnju ustanova kulture i obrazovanja, postaju svakodnevnica u Vojnoj gimnaziji i na to sam veoma ponosna. Naši učenici rado čitaju, a mi smo uvek tu za njih da zajedno tumačimo književna dela i učimo – naglašava profesorka Andrijević Andrić.
photoFOTOGALERIJA