Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2023.

Министар Вучевић демантовао наводе о испоруци оружја и муниције Украјини



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић истакао је, поводом навода британске агенције “Ројтерс”, да Србија није продавала и неће продавати оружје украјинској нити руској страни за време трајања сукоба.

- Више од десет пута смо демантовали те неистине и ево, учинићемо то опет. Некоме је очигледно циљ да увуче Србију у тај сукоб али ми се доследно држимо наше утврђене политике. Увек постоји могућност да се неко оружје на некакав волшебан начин нађе и на територији конфликта, али то апсолутно никакве везе нема са Србијом. То је питање за оне државе које не поштују међународне норме, уговорне клаузуле пословања. Понављам, Србија није слала оружје Украјини и све што је објављено на ту тему су неистините спекулације -  рекао је министар Вучевић.

- Србија има своју јасну политику која је дефинисана на основу онога што смо усвојили на Савету за националну безбедност у фебруару прошле године и тога се држимо. Ништа се није променило од тад. Србија ни сложене борбене системе, наоружање, оруђе и оружје није продавала, нити продаје, нити ће продавати руској, ни украјинској страни за време трајања сукоба – истакао је министар Вучевић.