Министарство одбране Републике Србије
 
30.03.2023.

Обука за борбу против импровизованих експлозивних направа



У касарни „Ратко Павловић Ћићко“ у Прокупљу реализована је обука припадника Војске Србије рода инжињерије за борбу против импровизованих експлозивних направа.

Активност се реализује у сарадњи са Командом здружених снага НАТО-а у Напуљу у оквиру програма Партнерство за мир. Циљ је даљи развој способности вода за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава из састава 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске.

Међународни инструкторски тим је припадницима Војске Србије кроз предавања, дискусије и студије случаја представио процедуре снага НАТО-а у поступању са импровизованим експлозивним направама, искуства из употребе беспосадних платформи у ту сврху, као и савремене трендове у тактици борбе против ове врсте претње по оружане снаге у урбаној средини. Размењена су и искуства у откривању, разминирању и уништавању неексплодираних убојних средстава.

Реализација ове активности представља наставак успешне сарадње Војске Србије са Командом здружених снага из Напуља и доприноси даљем унапређењу капацитета Војске Србије за идентификацију, проналажење и безбедно уништавање импровизованих експлозивних направа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА