Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2023.

Министар Вучевић уручио уговоре о стипендирању



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић уручио је данас уговоре о стипендијама Министарства одбране и Војске Србије за осам студената и 27 ученика, који су испунили услове конкурса за 2022/2023 годину, на свечаности у Великој ратној сали Старог Генералштаба.

Уговорима је предвиђено да стипендисти по завршетку школовања добију запослење у Министарству одбране и Војсци Србије, а предвиђена радна места налазе се у Генералштабу Војске Србије, Сектору за материјалне ресурсе, Управи за војно здравство и Управи за односе са јавношћу.

Обраћајући се стипендистима, министар Вучевић истакао је да је поносан на све њих, али и на Министарство одбране што је покренуло пројекат стипендирања ученика средњих школа и студената факултета и што су Министарство одбране и Војска Србије препознали интерес да „траже најбоље још током школовања“.

Како је нагласио, читајући биографије стипендиста закључио је да се пријавио велики број девојака које су изразиле жељу да постану део Министарства одбране и Војске Србије.

- То показује да оне и њихове породице виде сигурност у Војсци Србије и Министарству одбране. Верујем да ћемо уз вас и ми бити и сигурнији и бољи. Сигуран сам да ће сви стипендисти донети нову енергију и ново знање, да ће донети и нове погледе на све што ћемо радити - изјавио је министар Вучевић.

Министар Вучевић пожелео је много среће и успеха у раду свим стипендистима који ће усавршавање наставити у институцијама Министарства одбране и Војске Србије, сматрајући да ће њихова креативност, знање и искуство доћи до изражаја.

Обраћајући се онима који ће по завршетку школовања завршити основну војничку обуку и постати подофицири, министар Вучевић је поручио да ће стати у строј са најбољима.

- Желим да кажем да је то питање части, јер не може свако да буде у том строју, и не може свако да носи ту униформу, и не може свако да носи грб и заставу наше државе. То је нешто што не може да се искаже цифрама, него мора да носи снажну дозу емоција, обострану, и са ваше стране, али поштовање са стране свих грађана и наше државе – рекао је министар одбране.

Министар Вучевић истакао је да је пред припадницима система одбране озбиљан задатак, јер су им поверени млади људи којима треба да пренесу своја знања и искуства.

Том приликом, министар Вучевић пожелео је стипендистима да остану у својој земљи и поручио да је Србија стабилна држава у коју треба да верују.

- Мислим да ово време показује да је Србија стабилнија у сваком смислу од многих држава у које гледамо као далеко развијеније и богатије. Верујте у своју државу зато што ми другу државу немамо, то није питање неке политике или политичке странке или неких избора, то је питање свих нас, наше државе, наше куће. Србија је наша заједничка кућа, ово је наша велика породица. А каква ће нам кућа бити то зависи и од вас. Тако да није дозвољено само критиковати него данас сносити део одговорности и сигуран сам да ће тај капацитет ваше одговорности како будете напредовали, професионално расли и бићете све одговорнији, не само према себи и својој породици, него према својој држави – истакао је министар одбране и поручио младим стипендистима да су данас ступили у најчвршћи савез са својом државом и да верује да ће своја знања несебично делити са будућим генерацијама.

Студент Машинског факултета, смер Ваздухопловство, Аљоша Љубоја стипендију сматра идеалном приликом да ради посао који га занима.

- Пријавио сам се за стипендију, јер сматрам да је рад у Војнотехничком институту јединствена прилика за оно што мене занима, а то је конструкција ваздухоплова у Србији. Осим тога, стипендија ми много значи и из финансијских разлога, а као најважније бих истакао то да бих желео каријеру да наставим у Војсци Србије, јер ме то интересује од малена - рекао је Љубоја.

За студенткињу мастер студија Факултета инжењерских наука у Крагујевцу Анђелу Митровић стипендија је прилика за даље усавршавање и стицање знања на Војнотехничком институту, што ће, према њеним речима, бити и својеврсна награда за досадашњи труд и рад.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.03.2023
mp4 (549,89 MB)
Обраћање министра Вучевића
27.03.2023
mp4 (62,19 MB)
Изјаве стипендиста
27.03.2023
mp4 (131,18 MB)
Свечаност